Quiche s tunjevinom, mahunama i mekanim sirom

sastojci

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca
  • 1 kom jaja
  • 20 ml hladne vode
  • 5 g soli

Za nadjev:

  • 200 g konzervirane tunjevine
  • 150 g zamrznutih mahuna
  • 4 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g krem-sira
  • 50 g naribane gaude
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 5 g soli
  • 3 g svježe mljevenog crnog papra
  • svježi bosiljak ili peršin za ukrašavanje

Način pripreme

01

U zdjeli pomiješajte glatko brašno i sol, dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i hladnu vodu te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

02

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i stavite u kalup za pečenje promjera 24 cm. Prstima pritisnite tijesto uz rubove kalupa i višak odrežite. Dno tijesta probodite vilicom kako bi se spriječilo napuhavanje. Stavite u pećnicu, prekrijte tijesto papirom za pečenje i stavite suhi grah ili rižu i pecite 15 minuta.

03

Zamrznute mahune odmrznite. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte mahune i pržite 2-3 minute.

04

U zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje, krem-sir i naribani sir. Začinite solju i paprom te sve dobro promiješajte. U smjesu dodajte ocijeđenu tunjevinu i pripremljene mahune te lagano promiješajte.

05

Izlijte nadjev na prethodno pečeno tijesto, poravnajte površinu i vratite u pećnicu. Pecite 30-35 minuta, dok se smjesa ne stisne i quiche ne poprimi zlatnu boju.

06

Quiche izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite topao, ukrašen svježim bosiljkom ili peršinom.

Poslužite quiche uz svježu salatu ili kao lagani obrok uz čašu bijelog vina. 

podijeli