Quiche s tunjevinom, mahunama i mekanim sirom
sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 1 kom jaja
- 20 ml hladne vode
- 5 g soli
Za nadjev:
- 200 g konzervirane tunjevine
- 150 g zamrznutih mahuna
- 4 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g krem-sira
- 50 g naribane gaude
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- 5 g soli
- 3 g svježe mljevenog crnog papra
- svježi bosiljak ili peršin za ukrašavanje
Način pripreme
U zdjeli pomiješajte glatko brašno i sol, dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i hladnu vodu te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i stavite u kalup za pečenje promjera 24 cm. Prstima pritisnite tijesto uz rubove kalupa i višak odrežite. Dno tijesta probodite vilicom kako bi se spriječilo napuhavanje. Stavite u pećnicu, prekrijte tijesto papirom za pečenje i stavite suhi grah ili rižu i pecite 15 minuta.
Zamrznute mahune odmrznite. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte mahune i pržite 2-3 minute.
U zdjeli umutite jaja, vrhnje za kuhanje, krem-sir i naribani sir. Začinite solju i paprom te sve dobro promiješajte. U smjesu dodajte ocijeđenu tunjevinu i pripremljene mahune te lagano promiješajte.
Izlijte nadjev na prethodno pečeno tijesto, poravnajte površinu i vratite u pećnicu. Pecite 30-35 minuta, dok se smjesa ne stisne i quiche ne poprimi zlatnu boju.
Quiche izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite topao, ukrašen svježim bosiljkom ili peršinom.
Poslužite quiche uz svježu salatu ili kao lagani obrok uz čašu bijelog vina.