Pureća terina

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 600 g mljevenog purećeg mesa
  • 150 g pilećih jetrica
  • 1 pureći zabatak bez kosti i kože
  • 200 g dimljene pancete
  • 1 srednja glavica ljubičastog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 zelena jabuka
  • 50 g krušnih mrvica
  • 50 g cijelih očišćenih pistacija
  • 0.5 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova kadulje i timijana
  • 2 žlice kvalitetnog konjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sok od 0.5 limuna
  • 1 žlica meda
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite glavicu ljubičastog luka i češnjaka pa ih narežite na sitno. Pileća jetrica očistite od žilica pa ih narežite na manje komade. Pureći zabatak dobro očistite od masnoće pa narežite na komade veličine 1-2cm. Na sitno narežite dimljenu pancetu a jabuku ogulite i naribajte na krupni ribež. Nakon što ste pripremili sve namirnice možete krenuti s pripremom terine.

02

U dubljoj tavi zagrijte dobro maslinovo ulje pa na njemu prepržite crveni luk, pancetu, pileća jetrica i češnjak. Pržite sve 5 minuta dok luk ne omekša pa sve lagano ohladite. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno pureće meso, narezane pureće zabatke, prepržena pileća jetrica, luk i češnjak, naribanu jabuku, krušne mrvice, naribani muškatni oraščić, oguljene pistacije, konjak i začine. Smjesu posolite, popaprite i čistim rukama dobro izmiješajte.

03

Uzmite usku glinenu ili keramičku posudu za kruh ili lazanje pa stjenke dobro nauljite ili ih obložite papirom za pečenje. Rasporedite ismiješanu terinu u posudu snažno pritišćući svaki put žlicom kako bi terina bila što kompaktnija. Kada ste je formirali u kalupu, premažite je s gornje strane preljevom od maslinova ulja, limunova soka i meda. Za kraj pospite zrnima šarenog papra i listovima kadulje. Prekrijte aluminijskom folijom pa posudu s terinom stavite u dublji lim za pečenje a u njega ulijte toplu vodu da prekrije donji dio posude s terinom.  Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat i pol. Nakon 60 minuta skinite aluminijsku foliju pa pustite još pola sata da se terina dobro zapeče I dobije hrskavu ukusnu koricu. Kako biste provjerili da li vam je terina dovoljno pečena, uzmite dugačku metalnu iglu ili drveni štapić pa nježno probodite terinu i izvucite štapić. Ako je suh vaša terina je gotova. Ostavite je da se dobro ohladi pa poslužite kao predjelo ili kao glavno jelo uz dodatak pirea od celera uz neku dobru zelenu salatu i rotkvice.

podijeli

Proizvodi iz recepta