Punjeni ljubičasti luk sa slaninom i sirom

sastojci

  • 4 veće glavice ljubičastog luka
  • 50 g prosa ili kvinoje
  • 150 g slanine
  • 100 g mladog špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 30 g naribanog parmezana
  • 150 g naribanog edamera
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 0.25 žličice mljevenog čilija
  • sol, papar

Način pripreme

01

Proso skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite ga, kratko isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane.

02

U suhu zagrijanu tavu stavite na sitnije kockice narezanu slaninu i pržite dok ne pusti masnoću i zastakli se. Dodajte sitnije narezani špinat, protisnuti češnjak i uz miješanje popržite samo toliko da špinat povene. Maknite s vatre, umiješajte u proso i ostavite da se malo ohladi.

03

Za to vrijeme glavice luka očistite od ljuski, odrežite vrhove, a dno odrežite samo toliko da korijen drži listove luka na okupu, ali dovoljno da luk može ravno stajati. Luk pažljivo izdubite tako da mu ostavite smo dva vanjska sloja.

04

U proso i slaninu dodajte naribane sireve, čili, malo papra, krušne mrvice i dobro izmiješajte. Pripremljenim nadjevom napunite izdubljeni luk. Luk posložite u odgovarajuću vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem, a viškom ulja izvana premažite napunjeni luk. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25 – 30 minuta. Poslužite toplo.

U smjesu možete dodati i 100 g kiselog vrhnja kako bi nadjev ostao što sočniji.

podijeli

Proizvodi iz recepta