Punjene rajčice s mljevenim mesom

sastojci

  • 8 srednjih rajčica
  • 200 g šampinjona
  • 500 g mljevenog miješanog mesa
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 ml crnog vina
  • 1 jaje
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 žličica crvene slatke mljevene paprike
  • svježi listovi peršina i majčine dušice
  • 200 g sira za ribanje (parmezan)

Način pripreme

01

Rajčicu dobro operite, odsijecite vrh i lagano izdubiti sa žličicom. Sadržaj rajčice narežite na sitne kockice, odstranite sjemenke i ostavite sa strane u posebnoj zdjelici.

02

Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Pancetu nasjeckajte na sitne kockice. Šampinjone dobro obrišite (nemojte ih prati) pa ih narežite na listiće. Operite i sitno nasjeckajte listove peršina i majčine dušice.

03

Uzmite dublju tavu debljeg dna pa na malo maslinova ulja popržite sitno sjeckani crveni luk dok ne dobije staklasti izgled. Zatim dodajte pancetu i pržite zajedno 3-4 minute. Umiješajte sitno sjeckani češnjak i šampinjone pa ih lagano prodinstajte.

04

Sada dodajte miješano mljeveno meso, pojačajte vatru pa ga lagano razdvajajte kako bi se što lakše prodinstalo. Dinstajte ga 10 minuta pa mu dodajte crvenu mljevenu papriku, nasjeckani peršin i majčinu dušicu. Posolite i popaprite po želji pa sve dobro promiješajte. Prelijte sve s crnim vinom, pojačajte vatru i još kratko prodinstajte. Maknite mljeveno meso s vatre i ostavite da se malo ohladi. Sada mesu možete dodati krušne mrvice i vaš nadjev je spreman.

05

Prije punjenja rajčice posolite, napunite ih pripremljenim nadjevom, pospite malo naribanim sirom i poklopite kapicom koju ste odrezali na početku naše priče.

06

Zagrijte pećnicu na 180°C. Vatrostalnu ili keramičku posudu premažite s malo maslinova ulja i posložite u nju punjene rajčice. Oko njih rasporedite nasjeckani dio rajčice koji ste izdubili. Zalijte sve još lagano maslinovim uljem.

07

Poklopite vašu zdjelu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta. Nakon toga maknite poklopac i pecite još 10–ak minuta. Kao prilog uz punjene rajčice možete poslužiti pire krumpir i zelenu salatu po izboru.

podijeli

Proizvodi iz recepta