Punjene lignje
sastojci
- 800 g velikih očišćenih liganja s krakovima
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 100 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 120 g riže
- 150 ml bijelog vina
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 100 g luka
- 0.5 žličice mljevene slatke crvene paprike
- sol
- papar
- 1 grančica ružmarina
Način pripreme
Lignje operite i osušite, a krakove nasjeckajte.
Na 4 žlice ulja ispržite nasjeckani luk do zlatne boje, dodajte protisnuti češnjak i narezane krakove.
Kratko pržite, dodajte rižu, mljevenu papriku i pirjajte oko 10 minuta, podlijevajući sa 100 ml vina i vodom, da riža bude napola kuhana. Pred kraj umiješajte peršin, nasjeckani ružmarin, posolite i popaprite.
Nadjev ostavite da se malo ohladi pa njime napunite lignje i zatvorite ih čačkalicama. Posložite ih u namašćenu posudu za pečenje, podlijte ostatkom vina i pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 220°C.
Pečene lignje poslužite uz pirjanu rižu ili pečeni krumpir i salatu po želji.