Punjena puretina s jabučnim umakom

Ukupno trajanje
90
Min
min

sastojci

  • 1 kg purećih prsa bez kostiju
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 5 kriški starog kruha bez kore
  • 100 g crvenog luka
  • 100 ml jabučnog cidera
  • 2 velika češnja češnjaka
  • 30 g suhih šljiva
  • 30 g nasjeckanih pekan oraha
  • 30 ml SPAR Natur*pur Bio jabučnog octa
  • 15 g sušene kadulje
  • 30 ml ulja
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • sol, papar

Način pripreme

01

Stavite pureća prsa između dva komada plastične folije i lagano istucite batom za meso do jednake debljine.

02

Prepecite orahe kratko na suhoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zamirišu, često miješajući, oko 3 minute, stavite na stranu.

03

Zagrijte pećnicu na 190 °C.

04

Šljive prokuhajte oko 1 minutu, zatim maknite s vatre, ocijedite.

05

Na zagrijanom ulju prepržite luk, češnjak, dodajte kruh izrezan na kockice, suhe šljive, orahe, 5 g kadulje i 100 ml temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 minute, a zatim maknite s vatre.

06

Posolite i popaprite pureća prsa s obje strane. Nadjev rasporedite po puretini, ostavljajući mjesta oko rubova. Smotajte i čvrsto učvrstite kuhinjskim konopom.

07

Punjena pureća prsa popržite na tavi sa svih strana dok lagano ne porumene pa pecite u pećnici oko sat vremena.

08

Za umak dodajte jabučni cider, 100 ml temeljca, ocat i 10 g sušene kadulje, prokuhajte i kuhajte uz povremeno miješanje dok se tekućina ne smanji za trećinu, oko 10 minuta.

09

Kukuruzni škrob pomiješajte s malo vode i polako dodajte smjesi uz neprestano miješanje te kuhajte još 3 minute. Umak ne smije biti jako gust. Začinite solju i paprom po ukusu.

10

Uklonite konop s purećih prsa i narežite na ploške te poslužite s umakom.

podijeli