Punjena puretina s jabučnim umakom
sastojci
- 1 kg purećih prsa bez kostiju
- 200 ml pilećeg temeljca
- 5 kriški starog kruha bez kore
- 100 g crvenog luka
- 100 ml jabučnog cidera
- 2 velika češnja češnjaka
- 30 g suhih šljiva
- 30 g nasjeckanih pekan oraha
- 30 ml SPAR Natur*pur Bio jabučnog octa
- 15 g sušene kadulje
- 30 ml ulja
- 1 žličica kukuruznog škroba
- sol, papar
Način pripreme
Stavite pureća prsa između dva komada plastične folije i lagano istucite batom za meso do jednake debljine.
Prepecite orahe kratko na suhoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zamirišu, često miješajući, oko 3 minute, stavite na stranu.
Zagrijte pećnicu na 190 °C.
Šljive prokuhajte oko 1 minutu, zatim maknite s vatre, ocijedite.
Na zagrijanom ulju prepržite luk, češnjak, dodajte kruh izrezan na kockice, suhe šljive, orahe, 5 g kadulje i 100 ml temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 minute, a zatim maknite s vatre.
Posolite i popaprite pureća prsa s obje strane. Nadjev rasporedite po puretini, ostavljajući mjesta oko rubova. Smotajte i čvrsto učvrstite kuhinjskim konopom.
Punjena pureća prsa popržite na tavi sa svih strana dok lagano ne porumene pa pecite u pećnici oko sat vremena.
Za umak dodajte jabučni cider, 100 ml temeljca, ocat i 10 g sušene kadulje, prokuhajte i kuhajte uz povremeno miješanje dok se tekućina ne smanji za trećinu, oko 10 minuta.
Kukuruzni škrob pomiješajte s malo vode i polako dodajte smjesi uz neprestano miješanje te kuhajte još 3 minute. Umak ne smije biti jako gust. Začinite solju i paprom po ukusu.
Uklonite konop s purećih prsa i narežite na ploške te poslužite s umakom.