Portorikanska pileća juha s rižom
sastojci
- 300 g pilećih prsa
- 100 g riže dugog zrna
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 100 g graška, svježeg ili zamrznutog
- 100 g kukuruza
- 400 g nasjeckane rajčice iz limenke
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1.5 l pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica kumina
- 1 žličica mljevene paprike (slatke ili dimljene)
- sol i papar po ukusu
- svježi korijandar, za ukrašavanje (po želji)
Način pripreme
Pileća prsa stavite u lonac, prelijte ih s malo pilećeg temeljca i kuhajte na srednje jakoj vatri 20 - 25 minuta, dok ne omekšaju. Kad se skuhaju, vilicama raskomadajte piletinu (eng.: pulled chicken) i ostavite sa strane.
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju i zamirišu. Zatim dodajte mrkvu i nastavite pirjati još nekoliko minuta.
Dodajte kumin i mljevenu papriku, promiješajte, a zatim ulijte ostatak pilećeg temeljca i nasjeckane rajčice iz limenke. Promiješajte i pustite da zakuha.
Kad provri, u juhu dodajte raskomadanu piletinu i rižu. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok riža ne postane mekana.
Kad riža bude gotovo kuhana, dodajte grašak i kukuruz. Kuhajte još 5 - 7 minuta, dok povrće ne omekša. Ako bude potrebno, dodajte još soli i papra.
Juhu poslužite toplu u dubokim tanjurima ili zdjelama. Ako želite, ukrasite je nasjeckanim svježim korijandrom.