Woman’s hand with black metal spoon, Puerto Rican Chicken Rice Soup in a black stoneware bowl on a dark wood table, orange cloth napkin
Copyright (c) 2019 knelson20/Shutterstock. No use without permission.

Portorikanska pileća juha s rižom

sastojci

  • 300 g pilećih prsa
  • 100 g riže dugog zrna
  • 2 mrkve, narezane na kockice
  • 100 g graška, svježeg ili zamrznutog
  • 100 g kukuruza
  • 400 g nasjeckane rajčice iz limenke
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1.5 l pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • sol i papar po ukusu
  • svježi korijandar, za ukrašavanje (po želji)

Način pripreme

01

Pileća prsa stavite u lonac, prelijte ih s malo pilećeg temeljca i kuhajte na srednje jakoj vatri 20 - 25 minuta, dok ne omekšaju. Kad se skuhaju, vilicama raskomadajte piletinu (eng.: pulled chicken) i ostavite sa strane.

02

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju i zamirišu. Zatim dodajte mrkvu i nastavite pirjati još nekoliko minuta.

03

Dodajte kumin i mljevenu papriku, promiješajte, a zatim ulijte ostatak pilećeg temeljca i nasjeckane rajčice iz limenke. Promiješajte i pustite da zakuha.

04

Kad provri, u juhu dodajte raskomadanu piletinu i rižu. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok riža ne postane mekana.

05

Kad riža bude gotovo kuhana, dodajte grašak i kukuruz. Kuhajte još 5 - 7 minuta, dok povrće ne omekša. Ako bude potrebno, dodajte još soli i papra.

06

Juhu poslužite toplu u dubokim tanjurima ili zdjelama. Ako želite, ukrasite je nasjeckanim svježim korijandrom.

podijeli