Poljički soparnik
sastojci
Tijesto:
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- 0.5 žličice soli
- 50 ml maslinova ulja
Nadjev:
- 1 kg blitve
- 1 vezica mladog luka
- 50 ml maslinova ulja
- sol, svježe mljeveni papar
Premaz:
- 50 ml maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka
- 0.5 vezice peršina
Način pripreme
01
Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, podijelite na dva dijela, pokrijte, ostavite da odmori 30 minuta.
02
U međuvremenu operite blitvu, osušite, odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu narežite na trakice. Blitvi dodajte mladi luk narezan na kolute, začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
03
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u obliku kruga, stavite na dno posude za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev, pokrijte drugim tijestom razvaljanim u krug. Spojite rubove tijesta i podvrnite prema gore.
04
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Površinu tijesta izbodite vilicom, pecite 20 minuta. Kad je soparnik gotov premažite ga mješavinom maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i peršina, režite na trokute ili rombove i poslužite.