Polagano pečena janjetina s povrćem i mladim krumpirom
sastojci
- 1.5 kg janjetine (but i rebra)
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 1 žličica suhog origana
- 1 žlica listova svježeg ružmarina
- 1 žlica brašna
- 2 glavice crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 manja glavica korjena celera
- 1 žlica sitno sjeckanog peršina
- 1 žlica sitno sjeckanih listova bosiljka i mažurana
- 2 žlice acceta balsamica
- 1 žlica maslinova ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 2 x 400 g konzerviranih pelata
- 6 fileta inćuna
- 600 g mladog krumpira
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite i posušite janjetinu. Narežite je na krupnije komade. Začinite janjetinu sa krupnom morskom soli i svježe mljevenim paprom. U mužaru stucite sjemenke korijandra i pomiješajte sa sušenim origanom i sitno sjeckanim listovima svježeg ružmarina. Dobro uvaljajte osoljenu janjetinu u pripremljenu suhu marinadu pa svaki komad mesa malo pobrašnite.
Uzmite duboku zdjelu debljeg dna koju možete staviti u pećnicu pa u nju ulijte maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. U zdjeli prepecite meso da se dobro zažuti sa svih strana. Nakon toga ga izvadite i odložite na toplo. Zagrijte pećnicu na 180°C.
U zdjelu u kojoj ste pekli janjetinu stavite dinstati sitno sjeckani češnjak, na krupno narezanu mrkvu i celer pa pirjajte dok ne omekša. Ulijte acceto balsamico pa pustite da se zgusne u sirup. Nakon toga ulijte bijelo vino pa ostavite na laganoj vatri 5 minuta. Sada dodajte sitno sjeckane inćune koji će kasnije pojačati okus janjetine. Na kraju dodajte cijele pelate iz konzerve.
Kad se sve lagano prodinstalo vratite meso, malo pojačajte vatru i pričekajte da zavri. Poklopite zdjelu i stavite sve peći u zagrijanu pećnicu na 90 minuta. Za to vrijeme operite i očistite mladi krumpir. Narežite ga samo na pola pa nakon pola sata dodajte u lonac s janjetinom. Ako je gulaš pregust, dodajte malo tople vode ili mesnog temeljca.
Nakon 90 minuta skinite poklopac, oberite masnoći i pecite gulaš još pola sata da se lagano zapeče. Na kraju umiješajte šaku pripremljenog svježeg začinskog bilja, sve lagano promiješajte i poslužite. Umjesto mladog krumpira možete napraviti pire krumpir sa celerom, rižu ili njoke. Izaberite prilog koji vam najviše odgovara. Natočite čašu crvenog vina i navalite. Dobar tek.