Polagano pečena janjetina s povrćem i mladim krumpirom

Ukupno trajanje
180
Min

sastojci

  • 1.5 kg janjetine (but i rebra)
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žlica listova svježeg ružmarina
  • 1 žlica brašna
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 manja glavica korjena celera
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova bosiljka i mažurana
  • 2 žlice acceta balsamica
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 2 x 400 g konzerviranih pelata
  • 6 fileta inćuna
  • 600 g mladog krumpira
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Dobro operite i posušite janjetinu. Narežite je na krupnije komade. Začinite janjetinu sa krupnom morskom soli i svježe mljevenim paprom. U mužaru stucite sjemenke korijandra i pomiješajte sa sušenim origanom i sitno sjeckanim listovima svježeg ružmarina. Dobro uvaljajte osoljenu janjetinu u pripremljenu suhu marinadu pa svaki komad mesa malo pobrašnite.

02

Uzmite duboku zdjelu debljeg dna koju možete staviti u pećnicu pa u nju ulijte maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. U zdjeli prepecite meso da se dobro zažuti sa svih strana. Nakon toga ga izvadite i odložite na toplo. Zagrijte pećnicu na 180°C.

03

U zdjelu u kojoj ste pekli janjetinu stavite dinstati sitno sjeckani češnjak, na krupno narezanu mrkvu i celer pa pirjajte dok ne omekša. Ulijte acceto balsamico pa pustite da se zgusne u sirup. Nakon toga ulijte bijelo vino pa ostavite na laganoj vatri 5 minuta. Sada dodajte sitno sjeckane inćune koji će kasnije pojačati okus janjetine. Na kraju dodajte cijele pelate iz konzerve.

04

Kad se sve lagano prodinstalo vratite meso, malo pojačajte vatru i pričekajte da zavri. Poklopite zdjelu i stavite sve peći u zagrijanu pećnicu na 90 minuta. Za to vrijeme operite i očistite mladi krumpir. Narežite ga samo na pola pa nakon pola sata dodajte u lonac s janjetinom. Ako je gulaš pregust, dodajte malo tople vode ili mesnog temeljca.

05

Nakon 90 minuta skinite poklopac, oberite masnoći i pecite gulaš još pola sata da se lagano zapeče. Na kraju umiješajte šaku pripremljenog svježeg začinskog bilja, sve lagano promiješajte i poslužite. Umjesto mladog krumpira možete napraviti pire krumpir sa celerom, rižu ili njoke. Izaberite prilog koji vam najviše odgovara. Natočite čašu crvenog vina i navalite. Dobar tek.

podijeli

Proizvodi iz recepta