Pohane jetrene okruglice

Ukupno trajanje
50
Min

sastojci

  • 500 g guščjih jetrica
  • 60 g luka
  • 5 kriški tosta
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 50 g maslaca
  • 3 jaja
  • 50 g glatkog brašna
  • 75 g krušnih mrvica
  • 1 žličica sušenog ružmarina
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Način pripreme

01

U 1 litru kipuće, blago posoljene vode stavite jetricu narezanu na tanje odreske i kuhajte 8 – 10 minuta pa je izvadite sa strane i pustite da se malo ohladi. 

02

Tostu odrežite koricu, narežite ga na kockice, stavite ga u posudu, prelijte toplim mlijekom i promiješajte. 

03

U zagrijanu tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte maslac i dobro ih zagrijte. Dodajte sitno narezani luk i na srednje jakoj vatri ga pržite do zlatnožute boje. Ostavite sa strane i pustite da se malo ohladi. 

04

U električnu sjeckalicu stavite kuhane jetrice, pripremljeni luk zajedno s maslacem, namočeni tost, jedno jaje, ružmarin, peršin, malo soli i papra. Dobro izmiksajte. Po potrebi, smjesu zgusnite krušnim mrvicama ili razrijedite dodatkom malo mlijeka. 

05

Od smjese oblikujte okruglice veličine golf-loptice. Uvaljajte ih u glatko brašno, uronite u razrađena jaja i nakon toga u krušne mrvice. Ovako pripremljene okruglice pržite u dubokom ulju do zlatnosmeđe boje. Izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih uz pečene krumpiriće i umak po želji.

U smjesu za pohanje možete dodati i dvije žlice prošeka.

podijeli