Pohane jetrene okruglice
sastojci
- 500 g guščjih jetrica
- 60 g luka
- 5 kriški tosta
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice maslinova ulja
- 50 g maslaca
- 3 jaja
- 50 g glatkog brašna
- 75 g krušnih mrvica
- 1 žličica sušenog ružmarina
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
- ulje za prženje
Način pripreme
U 1 litru kipuće, blago posoljene vode stavite jetricu narezanu na tanje odreske i kuhajte 8 – 10 minuta pa je izvadite sa strane i pustite da se malo ohladi.
Tostu odrežite koricu, narežite ga na kockice, stavite ga u posudu, prelijte toplim mlijekom i promiješajte.
U zagrijanu tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte maslac i dobro ih zagrijte. Dodajte sitno narezani luk i na srednje jakoj vatri ga pržite do zlatnožute boje. Ostavite sa strane i pustite da se malo ohladi.
U električnu sjeckalicu stavite kuhane jetrice, pripremljeni luk zajedno s maslacem, namočeni tost, jedno jaje, ružmarin, peršin, malo soli i papra. Dobro izmiksajte. Po potrebi, smjesu zgusnite krušnim mrvicama ili razrijedite dodatkom malo mlijeka.
Od smjese oblikujte okruglice veličine golf-loptice. Uvaljajte ih u glatko brašno, uronite u razrađena jaja i nakon toga u krušne mrvice. Ovako pripremljene okruglice pržite u dubokom ulju do zlatnosmeđe boje. Izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih uz pečene krumpiriće i umak po želji.
U smjesu za pohanje možete dodati i dvije žlice prošeka.