Pizza s bolonjez umakom i mini rajčicama
sastojci
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml tople vode
- 30 ml maslinovog ulja
- sol, šećer
Bolonjez umak:
- 350 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 350 g mljevenog mesa
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 600 ml passata rajčice
- 40 ml maslinova ulja
- sol, papar
Nadjev:
- 320 g žute i crvene mini rajčice
- 500 g gauda sira
- 50 g rukole
- 20 g bosiljka
- 2-3 grančice origana
Način pripreme
Napravite tijesto za pizzu. U 50 ml tople vode izmrvite svježi kvasac, dodajte pola žličice šećera i malo brašna, pokrijte i ostavite na toplom desetak minuta da nabubri. Uzdignuti kvasac dodajte brašnu, posolite, dodajte ulje i uz postupno dodavanje tople vode zamijesite meko, elastično tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom da udvostruči volumen.
U međuvremenu napravite bolonjez umak. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na ulju 15 minuta, dodajte sitno ribanu mrkvu, celer i peršin, kratko popržite, dodajte sitno sjeckani češnjak, zabijelite pa dodajte mljeveno meso. Miješajte i odvajajte meso da se ne naprave grudice, začinite solju i paprom.
Kad meso dobije lijepu boju podlijte passatom, kuhajte još desetak minuta. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, podijelite na 4 dijela pa svaki razvucite u krug. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
Tijesto premažite bolonjez umakom, pospite ribanom gaudom, dodajte rajčice narezane na polovine i pecite 6 – 10 minuta. Prije posluživanja dodajte listiće rukole, bosiljka i grančicu origana, poslužite vrelo.
U bolonjez možete dodati i malo crnog vina za bolju aromu.