Pizza s bolonjez umakom i mini rajčicama

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 200 ml tople vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • sol, šećer

Bolonjez umak:

  • 350 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 350 g mljevenog mesa
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 600 ml passata rajčice
  • 40 ml maslinova ulja
  • sol, papar

Nadjev:

  • 320 g žute i crvene mini rajčice
  • 500 g gauda sira
  • 50 g rukole
  • 20 g bosiljka
  • 2-3 grančice origana

Način pripreme

01

Napravite tijesto za pizzu. U 50 ml tople vode izmrvite svježi kvasac, dodajte pola žličice šećera i malo brašna, pokrijte i ostavite na toplom desetak minuta da nabubri. Uzdignuti kvasac dodajte brašnu, posolite, dodajte ulje i uz postupno dodavanje tople vode zamijesite meko, elastično tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom da udvostruči volumen.

02

U međuvremenu napravite bolonjez umak. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na ulju 15 minuta, dodajte sitno ribanu mrkvu, celer i peršin, kratko popržite, dodajte sitno sjeckani češnjak, zabijelite pa dodajte mljeveno meso. Miješajte i odvajajte meso da se ne naprave grudice, začinite solju i paprom.

03

Kad meso dobije lijepu boju podlijte passatom, kuhajte još desetak minuta. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, podijelite na 4 dijela pa svaki razvucite u krug. Zagrijte pećnicu na 220 °C.

04

Tijesto premažite bolonjez umakom, pospite ribanom gaudom, dodajte rajčice narezane na polovine i pecite 6 – 10 minuta. Prije posluživanja dodajte listiće rukole, bosiljka i grančicu origana, poslužite vrelo.

U bolonjez možete dodati i malo crnog vina za bolju aromu.

podijeli