Pivo i junetina u duetu
sastojci
- 800 g junetine od lopatice
- 2 žlice umaka od soje
- 3 češnja češnjaka
- 2 žličice naribanog đumbira
- 0.5 žlice smeđeg šećera
- 50 ml ulja
- 300 ml tamnog piva
- svježe mljeveni papar
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 200 ml goveđeg temeljca
- 2 žlice grubo narezanog peršinovog lista
- 3 mlada luka
Način pripreme
Odabrani recept našeg partnera
Okus i aroma tamnog piva posebna je, a osobito paše u jesenskim danima. Bogat i pun okus, slatkoća karamele i gorčina slada kombinacija je koja novo, tamno lice Staropramena čini neodoljivim. Sve to nadopunjeno je aromom prženog slada koji ovo pivo pretvara u sasvim novo iskustvo. Staropramen Dark nastao je kao savršena ravnoteža bogatog okusa i iznimne pitkosti. Tradicionalna češka receptura u podlozi je ovog piva koje vam svakim gutljajem otkriva novu dimenziju okusa. Postotak alkohola od samo 4,4 posto čini ga izrazito pitkim, a savršen omjer karamelastog okusa prženog slada i gorčine hmelja daje mu najbolje od oba svijeta – dubinu tamnog piva i lakoću svijetlog. Svršen izazov za sve ljubitelje dobrog piva!
Svi pivoljupci bit će oduševljeni ovom kombinacijom, a uz omiljeno jelo još više će doći do izražaja. Osim što će biti idealno osvježenje uz meso, još će više nadopuniti okus mesa dodate li ga jelu tijekom pripreme. Mi vam donosimo prijedlog odlične kombinacije piva i mesa, a na vama je samo da ju isprobate i uživate!
Meso narežite na kockice veličine zalogaja.
U većoj zdjeli pomiješajte umak od soje, protisnuti češnjak, naribani đumbir, smeđi šećer, papar i ulje. Dodajte narezano meso, promiješajte, prelijte tamnim pivom i ostavite da se marinira barem 2 – 3 sata, po mogućnosti i duže.
Nakon što je meso odstajalo u marinadi, izvadite ga i ostavite da se malo posuši, a marinadu čuvajte za kasnije.
Luk i mrkvu očistite i nasjeckajte.
U većoj posudi zagrijte 3 žlice suncokretovog ulja, dodajte meso i pržite ga uz miješanje dok se ne zapeče, odnosno dobije lijepu boju sa svih strana. Mesu dodajte narezani luk i mrku, promiješajte i nakon 10 minuta prelijte marinadom. Kuhajte oko 60 minuta uz dodavanje goveđeg temeljca. Pred kraj dodajte peršinov list i po potrebi jelo još začinite, posolite i popaprite, ali oprezno jer su umak od soje i temeljac već slani. Na kraju, prije posluživanja, dodajte koso nasjeckane zelene dijelove mladog luka.