Pirjana svinjska potrbušnica na kineski način
sastojci
- 500 g svinjske potrbušnice
- 2 češnja češnjaka
- 5 cm đumbira, narezanog na ploške
- 1 mladi luk, izrezan na 5 cm po duljini
- 2 žlice kristalnog šećera
- 1 žlica suncokretova ulja
- 2 žlice rižinog vina
- 1 žlica tamnog umaka od soje
- 2 žlice svijetlog umaka od soje
- 2 sušene čili papričice
- 1 zvjezdasti anis
- 1 cimet u kori
- 2 lista lovora
- 250 ml vode
- 2 žličice sjemenki sezama
Način pripreme
Svinjsku potrbušnicu u komadu potopite u lonac s hladnom vodom pa zagrijte na jakoj vatri. Kuhajte 10 minuta pa vodu prolijte, a meso isperite pod mlazom vode. Posušite svinjetinu papirnatim ručnicima. Oštrim nožem narežite svinjsku potrbušnicu na komade. Ponovo temeljito posušite meso.
U tavu stavite kristalni šećer i suncokretovo ulje pa otopite šećer na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad se šećer počne karamelizirati, dodajte đumbir. Lagano miješajte 30 sekundi.
Dodajte svinjsku potrbušnicu i rasporedite je u jedan sloj. Pržite na jakoj vatri 5 minuta sa svake strane, dok meso ne postane sjajno. Potom u tavu dodajte rižino vino, da se deglazira dno.
Dodajte mladi luk i cijele češnjeve češnjaka, pržite uz miješanje oko 30 sekundi. Zatim dodajte svijetli i tamni umak od soje i začine – 2 sušena čilija, 1 zvjezdasti anis, cimet u kori i 2 lista lovora. Pržite uz miješanje 30 sekundi, a zatim dodajte 250 ml vode.
Zagrijte do vrenja, poklopite i kuhajte na najmanjoj vatri minimalno sat vremena. Nije potrebno miješati meso tijekom pirjanja, samo provjeravajte količinu tekućine i dodajte ako zatreba još malo vode (100 ml).
Posljednjih 2 - 3 minute kuhajte otklopljeno i opet pojačajte vatru. Nakon toga maknite s vatre i pospite sjemenkama sezama.