Copyright (c) 2019 nelea33/Shutterstock. No use without permission.

Pirjana svinjska potrbušnica na kineski način

sastojci

  • 500 g svinjske potrbušnice
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 cm đumbira, narezanog na ploške
  • 1 mladi luk, izrezan na 5 cm po duljini
  • 2 žlice kristalnog šećera
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 2 žlice rižinog vina
  • 1 žlica tamnog umaka od soje
  • 2 žlice svijetlog umaka od soje
  • 2 sušene čili papričice
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 cimet u kori
  • 2 lista lovora
  • 250 ml vode
  • 2 žličice sjemenki sezama

Način pripreme

01

Svinjsku potrbušnicu u komadu potopite u lonac s hladnom vodom pa zagrijte na jakoj vatri. Kuhajte 10 minuta pa vodu prolijte, a meso isperite pod mlazom vode. Posušite svinjetinu papirnatim ručnicima. Oštrim nožem narežite svinjsku potrbušnicu na komade. Ponovo temeljito posušite meso.

02

U tavu stavite kristalni šećer i suncokretovo ulje pa otopite šećer na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad se šećer počne karamelizirati, dodajte đumbir. Lagano miješajte 30 sekundi.

03

Dodajte svinjsku potrbušnicu i rasporedite je u jedan sloj. Pržite na jakoj vatri 5 minuta sa svake strane, dok meso ne postane sjajno. Potom u tavu dodajte rižino vino, da se deglazira dno.

04

Dodajte mladi luk i cijele češnjeve češnjaka, pržite uz miješanje oko 30 sekundi. Zatim dodajte svijetli i tamni umak od soje i začine – 2 sušena čilija, 1 zvjezdasti anis, cimet u kori i 2 lista lovora. Pržite uz miješanje 30 sekundi, a zatim dodajte 250 ml vode.

05

Zagrijte do vrenja, poklopite i kuhajte na najmanjoj vatri minimalno sat vremena. Nije potrebno miješati meso tijekom pirjanja, samo provjeravajte količinu tekućine i dodajte ako zatreba još malo vode (100 ml).

06

Posljednjih 2 - 3 minute kuhajte otklopljeno i opet pojačajte vatru. Nakon toga maknite s vatre i pospite sjemenkama sezama.

podijeli