Pirjana piletina s lukom i vinom

Ukupno trajanje
75
Min
min

sastojci

  • 160 g crvenog luka
  • 4 pileća batka sa zabatkom
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • 250 ml bijelog vina
  • 50 g mesnate slanine
  • 1 kokošja kocka
  • 1 manja mrkva
  • 2 grančice timijana
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Batke odvojite od zabatka pa ih lagano posolite i popaprite. U čeličnoj ili bakrenoj tavi bez bakelitnog drška zagrijte ulje pa na njega posložite piletinu s kožom prema dolje. Pecite na srednjoj vatri oko 5 minuta kako bi piletina dobila lijepu boju. Piletinu okrenite i pecite još 3-5 minuta.

02

Izvadite je sa strane, a na istu masnoću stavite luk narezan na tanje ploške i mrkvu narezanu na kolutiće. Pržite dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju pa zalijte vinom i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte kokošju kocku, a kad se rastopi, dolijte 400 ml vode i pustite da zakuha.

03

Vratite piletinu u tavu, dodajte grančice timijana i poklopite. Tavu prebacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 45-50 minuta, odnosno dok piletina u potpunosti ne omekša. Izvadite iz pećnice, grančice timijana uklonite pa po potrebi posolite i popaprite te poslužite uz prilog po želji.

podijeli

Proizvodi iz recepta