Pirjana piletina s lukom i vinom
sastojci
- 160 g crvenog luka
- 4 pileća batka sa zabatkom
- 2 žlice suncokretova ulja
- 250 ml bijelog vina
- 50 g mesnate slanine
- 1 kokošja kocka
- 1 manja mrkva
- 2 grančice timijana
- sol
- papar
Način pripreme
Batke odvojite od zabatka pa ih lagano posolite i popaprite. U čeličnoj ili bakrenoj tavi bez bakelitnog drška zagrijte ulje pa na njega posložite piletinu s kožom prema dolje. Pecite na srednjoj vatri oko 5 minuta kako bi piletina dobila lijepu boju. Piletinu okrenite i pecite još 3-5 minuta.
Izvadite je sa strane, a na istu masnoću stavite luk narezan na tanje ploške i mrkvu narezanu na kolutiće. Pržite dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju pa zalijte vinom i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte kokošju kocku, a kad se rastopi, dolijte 400 ml vode i pustite da zakuha.
Vratite piletinu u tavu, dodajte grančice timijana i poklopite. Tavu prebacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 45-50 minuta, odnosno dok piletina u potpunosti ne omekša. Izvadite iz pećnice, grančice timijana uklonite pa po potrebi posolite i popaprite te poslužite uz prilog po želji.