Pire od bijeloga graha s gljivama i hrskavim listovima kelja
sastojci
- 800 g bijeloga graha iz limenke
- 2 češnja češnjaka
- 150 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 300 g šampinjona
- 100 g shiitake gljiva
- 100 g listova kelja
- 80 ml maslinova ulja
- 1 žličica bijelog sezama
- 1 žličica crnog sezama
Način pripreme
01
Grah ocijedite i stavite u posudu od blendera, dodajte narezani češnjak, vrhnje za šlag i pola žličice soli pa sve sameljite do glatke teksture.
02
U tavi zagrijte 40 ml maslinova ulja, dodajte narezane šampinjone i shiitake gljive pa ih pržite 2 - 3 minute sa svake strane.
03
Izvadite gljive u zdjelu, a u istu tavu ulijte preostalo maslinovo ulje i pustite da se jako zagrije. Dodajte nakrupno narezane listove kelja i pržite ih kratko, da ostanu hrskavi. Izvadite iz tave pržene listove kelja i stavite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće.
04
Na tanjure rasporedite pire od graha, zatim hrskavi kelj i pržene gljive, sve pospite bijelim i crnim sezamom i na kraju još posolite s ostatkom soli (pola žličice) i popaprite.