Pire od bijeloga graha s gljivama i hrskavim listovima kelja

sastojci

  • 800 g bijeloga graha iz limenke
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 300 g šampinjona
  • 100 g shiitake gljiva
  • 100 g listova kelja
  • 80 ml maslinova ulja
  • 1 žličica bijelog sezama
  • 1 žličica crnog sezama

Način pripreme

01

Grah ocijedite i stavite u posudu od blendera, dodajte narezani češnjak, vrhnje za šlag i pola žličice soli pa sve sameljite do glatke teksture.

02

U tavi zagrijte 40 ml maslinova ulja, dodajte narezane šampinjone i shiitake gljive pa ih pržite 2 - 3 minute sa svake strane.

03

Izvadite gljive u zdjelu, a u istu tavu ulijte preostalo maslinovo ulje i pustite da se jako zagrije. Dodajte nakrupno narezane listove kelja i pržite ih kratko, da ostanu hrskavi. Izvadite iz tave pržene listove kelja i stavite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće.

04

Na tanjure rasporedite pire od graha, zatim hrskavi kelj i pržene gljive, sve pospite bijelim i crnim sezamom i na kraju još posolite s ostatkom soli (pola žličice) i popaprite.

podijeli