Piletina s gljivama, mladim lukom i indijskim oraščićima
sastojci
- 500 g pilećeg filea
- 125 g indijskih oraščića
- 3 mlada luka
- 100 g shiitake gljiva
- 2 češnja češnjaka
- 20 g svježeg đumbira
- 50 ml umaka od soje
- 1 žličica škrobnoga brašna
- 200 ml vode
- 70 ml bijeloga vina
- 40 ml sezamova ulja
- čili u prahu (prema želji)
Način pripreme
Piletinu narežite na kocke, prelijte ih s pola količine umaka od soje i ostavite da se mariniraju desetak minuta. Oraščiće popržite na teflonskoj tavi i odložite sa strane. Češnjak i đumbir sitno nasjeckajte, mladi luk narežite na komade duge 3 - 4 cm, shiitake gljive narežite na ploške.
U woku zagrijte ulje, dodajte piletinu i popržite je sa svih strana, pa izvadite i odložite meso sa strane. Dodajte u wok preostalo ulje, ubacite mladi luk i popržite ga, zatim dodajte gljive i pržite ih nekoliko minuta, a onda dodajte nasjeckane češnjak i đumbir pa i njih kratko pržite. Potom zalijte vinom i 2/3 količine vode pa dodajte preostali umak od soje i ostavite da kuha dok alkohol ne ispari.
Škrobno brašno zamutite s vodom i ulijte u wok, promiješajte, a ako želite, začinite čilijem. Vratite piletinu u wok, a kad prokuha, ostavite da se sve zajedno kuha nekoliko minuta pa dodajte indijski oraščić i maknite s vatre.
Uz ovo jelo možete poslužiti rižu.