Piletina s češnjakom i smeđim šećerom
sastojci
- 8 pilećih bataka (oko 800 g), bez kosti
- 30 g smeđeg šećera
- 40 g maslaca
- 6 češanja češnjaka (oko 30 g), nasitno nasjeckanih
- 60 ml pilećeg temeljca
- 15 ml umaka od soje
- 10 ml maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- 15 g svježeg peršina nasitno nasjeckanog
Način pripreme
Pripremite pileće batke. Operite meso hladnom vodom i osušite papirnatim kuhinjskim ručnikom. Začinite batke solju i paprom s obje strane.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće batke i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi s obje strane (5 - 7 minuta svaku stranu). Potom ih izvadite iz tave i stavite na tanjur.
Pripremite umak. U istoj tavi rastopite maslac. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite ga dok ne postane zlatno smeđe boje (1 - 2 minute). Potom dodajte smeđi šećer, umak od soje i pileći temeljac. Miješajte dok se šećer potpuno ne rastopi i umak lagano zgusne (2 - 3 minute).
Kuhajte piletinu u umaku. Vratite pileće batke u tavu i prelijte ih umakom. Na srednje jakoj vatri kuhajte 20 minuta, povremeno prelijevajući piletinu umakom dok ne bude potpuno kuhana, a umak postane gust i ljepljiv.
Neposredno prije posluživanja pospite batke svježe nasjeckanim peršinom i poslužite ih tople, prelivene preostalim umakom iz tave.