Piletina mattone s graškom, žutom mrkvom i pire krumpirom + salata od crvenog kupusa s celerom
sastojci
- 1.2 kg kalibriranog pileta
- 1 limeta
- 100 maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 2 grančice ružmarina
- 10 listića svježe kadulje
- 50 ml SPAR Bbq umaka
- 200 g maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 kg krumpira
- 300 g smrznutog graška
- 200 g žute mrkve
- 1 pušlek svježeg vlasca
- sol i papar po potrebi
- 1 manja glavica crvenog kupusa
- 2 stapka celera stabljikaša
- 100 g majoneze
- 40 ml jabučnog octa
- 2 glavice crvenog luka
Način pripreme
Pile pripremite tako da ga možete spljoštiti i marinirajte solju, paprom, svježim ružmarinom, kaduljom, crvenim lukom, češnjakom, limetom i maslinovim uljem. Dobro natrljajte i pustite da odstoji preko noći u hladnjaku. Izvadite pile da se ugrije na sobnu temperaturu i pecite u teflonskoj tavi na strani kože.
Na pile stavite uteg (cigla omotana folijom) i pecite dok pile ne dobije lijepu boju kožice (10 minuta na umjerenoj vatri). Kad je pile dobilo lijepu boju prebacite ga u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pile okrenite kožom prema gore i prelijte svom marinadom u kojoj je pile odmaralo.
Premažite SPAR bbQ umakom i pecite u pećnici još 30 minuta na 195 °C s ventilatorom. Smrznuti grašak prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta, ohladite i ocijedite. Na 100 g maslaca propržite sitno sjeckanu glavicu crvenog luka, na njega dodajte žutu mrkvu narezanu na ploškice, kratko popržite, dodajte grašak, sol i papar i prodinstajte 3 – 4 minute.
Krumpir ogulite, operite i narežite na ploške, stavite kuhati u posoljenu vodu. Kad je kuhan ocijedite, izgnječite gnječilicom, dodajte maslac, vrhnje za kuhanje (koje ste ugrijali), sitno sjeckani vlasac, dobro razradite i po potrebi dodajte još soli.
Za salatu, crveni kupus narežite na rezance, posolite, promiješajte i pustite 30 minuta u hladnjaku da pusti vodu. Kad je pustio vodu rukama istisnite i ocijedite svu vodu, začinite jabučnim octom i majonezom.
Promiješajte, servirajte u zdjelu i posipajte ploškicama rezanog celera stabljikaša. Držite u hladnjaku do posluživanja kako bi se rashladilo.
Nožem fino odrežite hrbat pileta s obje strane i uklonite ga. Nožem zarežite po sredini pileta, ali ne do kraja, samo prerežite hrskavicu kako biste mogli odvojiti prsa. Razdvojite polovice u oblik leptira.