PilećI zabatci u kremastom umaku od gljiva, češnjaka i parmezana

sastojci

  • 800 g pilećih zabataka bez kosti i kože
  • 250 g šampinjona (ili drugih gljiva), narezanih na tanke kriške
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml pilećeg temeljca
  • 50 g sira parmezana naribanog
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žličica sušenog timijana
  • sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • svježi peršin, za ukrašavanje

Način pripreme

01

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće zabatke i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi, 4 - 5 minuta svaku stranu. Nakon toga ih izvadite na tanjur i ostavite sa strane.

02

U istu tavu dodajte maslac i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive narezane na tanke kriške pa ih pržite dok ne omekšaju i lagano porumene, 5 - 7 minuta.

03

Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite ga 1 minutu dok ne zamiriše.

04

Umiješajte vrhnje za kuhanje, pileći temeljac, origano, timijan, sol i papar. Pustite da smjesa provri, a zatim smanjite vatru na lagano kuhanje.

05

Dodajte naribani parmezan i miješajte dok se potpuno ne rastopi, stvarajući kremasti umak.

06

Vratite pileće zabatke u tavu pa ih polako uronite u umak. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok piletina ne postane mekana i potpuno kuhana.

07

Poslužite pileće zabatke u kremastom umaku na tanjurima, posute svježim peršinom. Uz njih možete poslužiti kuhanu rižu, tjesteninu ili pire krumpir.

podijeli