PilećI zabatci u kremastom umaku od gljiva, češnjaka i parmezana
sastojci
- 800 g pilećih zabataka bez kosti i kože
- 250 g šampinjona (ili drugih gljiva), narezanih na tanke kriške
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml pilećeg temeljca
- 50 g sira parmezana naribanog
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog timijana
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- svježi peršin, za ukrašavanje
Način pripreme
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće zabatke i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi, 4 - 5 minuta svaku stranu. Nakon toga ih izvadite na tanjur i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte maslac i rastopite ga na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive narezane na tanke kriške pa ih pržite dok ne omekšaju i lagano porumene, 5 - 7 minuta.
Dodajte nasitno nasjeckani češnjak i pržite ga 1 minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte vrhnje za kuhanje, pileći temeljac, origano, timijan, sol i papar. Pustite da smjesa provri, a zatim smanjite vatru na lagano kuhanje.
Dodajte naribani parmezan i miješajte dok se potpuno ne rastopi, stvarajući kremasti umak.
Vratite pileće zabatke u tavu pa ih polako uronite u umak. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok piletina ne postane mekana i potpuno kuhana.
Poslužite pileće zabatke u kremastom umaku na tanjurima, posute svježim peršinom. Uz njih možete poslužiti kuhanu rižu, tjesteninu ili pire krumpir.