Pileći tagine
sastojci
- 800 g pilećih bataka, zabataka i krila
- 50 ml maslinova ulja
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 3 štapića cimeta
- 0.5 žličice mljevenog kumina
- 0.5 žličice mljevene kurkume
- 0.25 žličice kajenskog papra
- 2 usoljena limuna
- 3 češnja češnjaka
- 100 g luka
- 300 ml pilećeg temeljca
- 50 g kalamata maslina
- 50 g zelenih maslina
- 1 žlica nasjeckanih listova peršina
- 1 žlica nasjeckanih listova korijandra
Način pripreme
U zdjelu stavite 30 ml maslinova ulja, sol, papar, mljevenu papriku, đumbir, kumin, cimet, kurkumu i kajenski papar, dodajte protisnuti češnjak i narezani usoljeni limun. Sve dobro promiješajte pa u zdjelu dodajte piletinu i umiješajte je tako da svi začini oblože meso. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira 2 - 3 sata.
Luk prerežite na polovice pa ih narežite na ploškice.
U tagine posudu ili u tavu debljeg dna ulijte 20 ml maslinova ulja, dodajte narezani luk i marinirane komade piletine te svu marinadu iz zdjele. Poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180 °C.
Izvadite tagine iz pećnice pa dodajte narezane masline i temeljac, opet poklopite i vratite u pećnicu na sat vremena. Nakon toga tagine otklopite i pecite otklopljeno još 15 minuta pa izvadite iz pećnice. Pospite nasjeckanim peršinom i korijandrom te poslužite.