Pileći paprikaš s rižom i čipsom od slanine
sastojci
- 800 g filea pilećih prsa
- 50 ml ulja
- 500 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 125 g svježe crvene paprike
- 10 g mljevene crvene paprike
- 200 ml masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
- 400 ml pilećeg temeljca
- 60 g glatkog brašna
- sol
Rižoto
- 300 g arborio riže
- 40 ml maslinovog ulja
- 1.2 l pilećeg temeljca
- 60 g maslaca
- 40 g ribanog parmezana
- 80 g slanine
- 4 kom kiselih feferona
- 1 grančica svježeg peršina
Način pripreme
Piletinu narežite na komade, posolite, pospite brašnom i zapecite na ulju da dobije zlatnožutu boju.
Meso izvadite sa strane pa u istu posudu dodajte sjeckani luk i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta povremeno podlijevajući temeljcem, zatim upržite mljevenu papriku, dodajte sitno sjeckani češnjak, popržite kratko samo da zabijeli, podlijte s malo temeljca i izmiksajte štapnim mikserom.
Vratite piletinu, podlijte temeljcem, posolite i krčkajte 10 minuta.
Svježu papriku narežite na kockice i dodajte u lonac.
Kiselo vrhnje razradite s malo umaka i stalno miješajući ulijte u lonac, ugasite vatru.
Istovremeno u drugoj posudi na maslinovom ulju glazirajte rižu, podlijte s malo temeljca, kuhajte stalno miješajući i podlijevajući 18 minuta, maknite s vatre, umiješajte maslac i na kraju ribani sir.
Slaninu narežite na tanke ploškice i pržite u vrućoj tavi da dobijete čips.
Pileći paprikaš poslužite uz rižoto na koji ste dodali čips, dodajte feferon i dekorirajte listićem peršina.