Pileća jetrica s mahunama
sastojci
- 500 g pilećih jetrica
- 3 ljutike
- 1 žličica svježe ribanog đumbira
- 2 režnja češnjaka
- 1 svježa zelena čili papričica
- 5 žlica ulja od kikirikija
- 100 g smrznutih mahuna
- 1 žličica sitno mljevenog smeđeg šećera
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 žlica suhog šerija
- 250 g kus kusa ili sviježe zelene salate
- limunova korica i sok od 0.5 limuna
- 30 g maslaca
- 0.5 žličice mljevene čili papričice
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite pilećia jetrica pa ih očistite od svih žilica. Dobro ih posušite kuhinjskim papirom. Lagano ih posolite i popaprite. Ljutiku očistite pa narežite na tanke listiće. Očistite i naribajte korijen đumbira, a češnjak nasjeckajte na sitno. Iz svježe čili papričice izvadite sjemenke pa je narežite na tanke trakice.
U dubljoj tavi ili woku jako zagrijte par žlica kikirikijeva ulja pa na naglo prepržite ljutiku. Dodajte đumbir, češnjak i čili papričicu pa sve dobro promiješajte. Pržite dok ne postane hrskavo pa izvadite rupičastom žlicom i odložite na kuhinjski papir. Na istoj masnoći popržite polovicu pilećiih jetrica po nekoliko minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lijepu smeđu boju a unutra ostanu sočne. Izvadite jetrica iz tave, dodajte još malo ulja pa prepržite ostatak pilećiih jetrica. Vratite prvi dio jetrica pa ubacite mahune i pržite par minuta. Dodajte na kraju šećer, šeri i aceto balsamico pa pržite još minutu dok se jetrica fino ne oblože slasnim umakom.
U medjuvremenu zakuhajte vodu koliko je potrebno za kus-kus pa u nju umiješajte kus-kus i pustite da lagano upije vodu. Na kraju dodajte maslac, koricu i sok od polovice limuna i sve lagano promiješajte. Umjesto uz kus-kus jetrica možete poslužiti i na posteljici od zelene salate.