Pilav s butternut tikvom, mandarinom i bademima

sastojci

  • 400 grama butternut tikve
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 150 g mandarine
  • 50 grama oljuštenih badema
  • 2 šalice riže
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 žlica nasitno nasjeckanog svježeg peršina

Način pripreme

01

Butternut tikvu narežite na male kockice, posolite ih i popaprite te lagano začinite bosiljkom i majčinom dušicom. Prelijte žlicom maslinova ulja pa promiješajte i ostavite da tikva upije začine dok vi pripremate ostatak povrća.

02

Luk i mrkvu narežite na vrlo sitne kockice, a češnjak skroz usitnite.

03

U tavi na maslinovu ulju pržite kockice tikve dok ne poprime boju i malo omekšaju pa ih izvadite iz tave.

04

U tavi rastopite žlicu maslaca pa na njemu dinstajte luk nekoliko minuta dok ne omekša.

05

Potom dodajte češnjak, bosiljak i majčinu dušicu te umiješajte tikvu i rižu. Pržite još 2 minute, bogato posolite i poparite te zalijte temeljcem. Poklopite i kuhajte bez miješanja 20 minuta. Provjerite za svaki slučaj je li riža skuhana, a ako ne bude, kuhajte je još koju minutu, no 20 minuta bi trebalo biti sasvim dovoljno.

06

Na samom kraju umiješajte komadiće mandarine koje ste očistili od opne i oljuštene bademe.

podijeli