Pilav s butternut tikvom, mandarinom i bademima
sastojci
- 400 grama butternut tikve
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 150 g mandarine
- 50 grama oljuštenih badema
- 2 šalice riže
- 600 ml povrtnog temeljca
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica majčine dušice
- 1 žlica nasitno nasjeckanog svježeg peršina
Način pripreme
Butternut tikvu narežite na male kockice, posolite ih i popaprite te lagano začinite bosiljkom i majčinom dušicom. Prelijte žlicom maslinova ulja pa promiješajte i ostavite da tikva upije začine dok vi pripremate ostatak povrća.
Luk i mrkvu narežite na vrlo sitne kockice, a češnjak skroz usitnite.
U tavi na maslinovu ulju pržite kockice tikve dok ne poprime boju i malo omekšaju pa ih izvadite iz tave.
U tavi rastopite žlicu maslaca pa na njemu dinstajte luk nekoliko minuta dok ne omekša.
Potom dodajte češnjak, bosiljak i majčinu dušicu te umiješajte tikvu i rižu. Pržite još 2 minute, bogato posolite i poparite te zalijte temeljcem. Poklopite i kuhajte bez miješanja 20 minuta. Provjerite za svaki slučaj je li riža skuhana, a ako ne bude, kuhajte je još koju minutu, no 20 minuta bi trebalo biti sasvim dovoljno.
Na samom kraju umiješajte komadiće mandarine koje ste očistili od opne i oljuštene bademe.