Pikantne pljeskavice s čilijem
sastojci
- 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 žlica crvene curry paste ili 1 žličica ljutog čili umaka
- 1 žlica sitno sjeckanih listova svježeg korijandra
- 1 jaje
- 1 žlica blagog sojina umaka
- 25 g krušnih mrvica
- sol i svježe mljeveni papar
- 2 žlice maslinova ulja
Za posluživanje:
- hamburger (ili neko drugo okruglo) pecivo
- 1 crveni luk (narezan na listiće)
- 0.5 glavice ljubičastog zelja
- 1 svježi krastavac
- 1 svježa rajčica
- slatki čili umak
Način pripreme
Stavite miješano mljeveno meso u dublju zdjelu pa umiješajte crvenu curry pastu, nasjeckani korijandar, krušne mrvice, lagano umućeno jaje, sojin umak, sol i svježe mljeveni papar. Sve dobro izmiješajte čistim rukama pa oblikujte 8 pljeskavica.
Na roštilju ili jako zagrijanoj grill tavi pecite pljeskavice 4-5 minuta sa svake strane dok ne budu dobro pečene. Ako pečete u tavi, prije pečenja dodajte malo maslinova ulja. Ostavite pljeskavice da se malo odmore dok vi pripremate prilog.
Na tavi na kojoj ste pekli pljeskavice prepecite peciva narezana na pola. Nakon toga dodajte još malo maslinova ulja pa prepecite narezani crveni luk dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Operite i na tanke kriške narežite svježi krastavac. Operite i naribajte ljubičasto zelje.
Donju polovicu prepečenog peciva namažite slatkim chilly umakom. Na njega položite naribano zelje pa na njega stavite narezane kolutove svježeg krastavca. Sada na krastavac položite pljeskavicu pa na nju stavite prepečeni luk i narezanu rajčicu. Sve na kraju poklopite drugim dijelom prepečenog peciva i navalite na ovu slasnu i pikantnu pljeskavicu. Uz nju naravno najbolje paše dobro rashlađeno pivo.