Pikantna pileća prsa sa harissa umakom
sastojci
- 600 g pilećih prsa
- 4 žlice limunova soka
- šaka listova svježeg korijandra
- 2 žlice maslinova ulja
Za marinadu
- 0.5 dcl maslinova ulja
- 2 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 glavica crvenog luka
Za umak harissa
- 4 svježa crvena paprika
- 4 svježe crvene chilly papričice
- 5 žlice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica sjemenki kima
- 0.5 žličice sjemenki korijandra
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Prvo napravite marinadu u kojoj ćete marinirati pileća prsa. Prsa dobro operite i posušite. Očistite luk u narežite ga što sitnije. Na tavi možete lagano prepržiti sjemenke kumina kako biste pojačali njegovu božanstvenu aromu. Smrvite ih u mužaru pa pomiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte mljevenu crvenu papriku I maslinovo ulje pa sve dobro promiješajte. Pripremljenom marinadom premažite pilećia prsa. Stavite u hladnjak da se mariniraju dok vi pripremite umak harissa.
Za umak harissa će vam trebati dobro zagrijana grill tava ili jako zagrijani roštilj. Na jako zagrijanu površinu tave ili rešetku roštilja stavite peći cijele paprike i chilly papričice. Pecite ih 15 minuta povremeno ih okrećući. Kožica će im jako potamniti i počet će se lagano odvajati. Stavite ih u vatrostalnu zdjelu ili u plastičnu vrećicu pa dobro zatvorite kako bi se paprika kasnije što lakše ogulile. Kad su se paprika ohladile skinite im kožicu i očistite ih od sjemenki. Očišćeno meso paprika i chilly papričice stavite u blender. Dodajte očišćeni češnjak, sjemenke korijandra i kumina ten a kraju maslinovo ulje. Sve miksajte dok ne dobijete glatki harissa umak. Premjestite ga u staklenu posudu, čvrsto poklopite i stavite u hladnjak do serviranja.
Sada se možete vratiti mariniranim pilećim prsima. Dobro zagrijte grill tavu ili rešetku roštilja pa na nju stavite marinirana pileća prsa. Pecite ih po 10 minuta sa svake strane. Dok se piletina peče sitno nasjeckajte listove svježeg korijandra. Stavite u staklenu zdjelu pa dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Sve lagano promiješajte pa dobivenom smjesom premažite pečena pileća prsa.
Za prilog možete ispeći razno povrće na grillu ili skuhati rižu. Obadvije kombinacije će se izvrsno sljubiti sa ovim pikantnim pilećim prsima i harissa umakom. Uz ova pikantna pileća prsa fino će pasati bijelo vino Chardonnay.