Penne s piletinom i sušenim rajčicama
sastojci
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 120 g osušene rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- 400 g pilećih prsa
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice papra
- 0.25 žličice sušenog timijana
- 0.25 žličice crvene paprike
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 120 g sira
- 450 g penne tjestenine
- 5 listova svježeg bosiljka
- 0.5 šalice vode od kuhanja tjestenine
- 50 g ribanog parmezana
- na vrh žličice tucane ljute paprike
Način pripreme
Pileća prsa narežite na odreske pa ih začinite s pola žličice soli, četvrtinom žličice papra i četvrtinom žličice crvene paprike.
Na maslinovu ulju popržite piletinu na srednje jakoj vatri, dok ne poprimi boju. Izvadite piletinu i ostavite sa strane, a na preostalom maslinovu ulju 1 minutu pirjajte nasitno nasjeckani češnjak na vrlo laganoj vatri. Potom dodajte nasjeckane osušene rajčice koje ste dobro ocijedili od ulja i timijan pa opet lagano propirjajte.
Da biste napravili kremasti umak za tjesteninu, u tavu dodajte vrhnje za kuhanje i sir pa lagano prokuhajte. Potom vratite piletinu u tavu.
Na laganoj vatri kuhajte uz miješanje dok se sav sir ne rastopi i nastane kremasti umak.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Odvojite pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina, a tjesteninu ocijedite.
Dodajte nasitno nasjeckani bosiljak i najmanje četvrtinu žličice tucane ljute paprike. Ubacite u tavu ocijeđene penne pa promiješajte da se sve sjedini.
Ako je kremasti umak previše gust, dodajte mu vode od kuhanja tjestenine pa ga razrijedite. Nemojte odjednom dodati svu vodu od tjestenine-možda će vam trebati manje.
Ako bude potrebno, dodajte još soli ili papra. Ostavite da lagano kuha nekoliko minuta da se svi okusi prožmu. Posipajte ribanim parmezanom i poslužite.