Pečeno pile s medom i senfom
sastojci
- 1 cijelo pile (otprilike 2 kg)
- 1 žlica soli
- 1 žličica crnog papra
- 50 g senfa
- 1 žlica maslaca
- 40 g meda
- 1 limun, sok
- 5 češanja češnjaka, nasitno nasjeckanog
- 5 glavica luka, narezanih na četvrtine
Način pripreme
01
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Posudu u kojoj ćete peći pile obložite papirom za pečenje.
02
Cijelo pile posušite kuhinjskim ubrusom pa ga stavite u posudu za pečenje tako da prsa pileta budu okrenuta prema gore.
03
U manjoj posudi pomiješajte senf, rastopljeni maslac, med, sok limuna, sol, papar i usitnjeni češnjak.
04
Ovom smjesom natrljajte pile izvana i iznutra. Obavezno prstima utrljajte smjesu i pod kožu pileta.
05
Unutrašnjost pileta napunite lukom koji ste izrezali na četvrtine. Pecite piletinu 1 sat i 25 minuta uz povremeno podlijevanje sokovima od pečenja.
06
Kad se ispeče, izvadite pile i ostavite ga da odstoji 10 - 15 minuta prije rezanja i posluživanja.