Pečeno pile s limunom
sastojci
Sastojci:
- 1 cijelo pile (1,5 - 2 kg)
- 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 1 limun, narezan na kriške
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
- 1 žlica svježeg ružmarina nasitno nasjeckanog
- 1 žlica svježeg timijana, nasitno nasjeckanog
- sol po ukusu
- crni papar po ukusu
Za umak:
- 30 g maslaca
- 20 g brašna
- 240 ml pilećeg temeljca
- 1 sok limuna
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- sol, crni papar
Za ukrašavanje:
- nekoliko kriški svježeg limuna i malo svježeg ružmarina, timijana i peršina
Način pripreme
Za umak u malom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno u maslac i miješajte neprekidno dok smjesa ne postane svijetle žute boje i blago se ne zagusti, 2 - 3 minute.
Postupno dolijevajte pileći temeljac, stalno miješajući kako se ne bi stvarale grudice brašna.
Ulijte sok od limuna i vrhnje za kuhanje te nastavite miješati dok se umak ne zgusne i dobije glatku teksturu.
Ako bude potrebno, dodajte sol i papar po svom ukusu.
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasitno nasjeckani češnjak, peršin, ružmarin i timijan.
Pile dobro operite i posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom.
Pažljivo podignite kožu s pilećih prsa i utrljajte pola količine pripremljene smjese začina ispod kože.
Preostalu smjesu začina ostavite u zdjeli s maslinovim uljem.
Limun narežite na kriške pa stavite pola količine limuna u trbušnu šupljinu pileta.
Pile stavite u posudu za pečenje, a oko njega rasporedite preostale kriške limuna.
Prelijte pile preostalom smjesom maslinova ulja i začina.
Posolite i popaprite po svom ukusu.
Pecite pile u prethodno zagrijanoj pećnici oko 1 sat ili dok ne postane zlatno smeđe boje i kad termometar za meso umetnut u najdeblji dio pilećeg bedra pokaže temperaturu od 75 °C.
Izvadite pečeno pile iz pećnice i ostavite da odmara 10 - 15 minuta prije rezanja.
Pile narežite na komade, prelijte ih umakom i ukrasite svježim limunom, timijanom, ružmarinom i peršinom.