Lemon herbed garlic roasted chicken carved into pieces and served on a platter
Copyright (c) 2020 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Pečeno pile s limunom

sastojci

Sastojci:

  • 1 cijelo pile (1,5 - 2 kg)
  • 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
  • 1 limun, narezan na kriške
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice svježeg peršina nasitno nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg ružmarina nasitno nasjeckanog
  • 1 žlica svježeg timijana, nasitno nasjeckanog
  • sol po ukusu
  • crni papar po ukusu

Za umak:

  • 30 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 240 ml pilećeg temeljca
  • 1 sok limuna
  • 120 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, crni papar

Za ukrašavanje:

  • nekoliko kriški svježeg limuna i malo svježeg ružmarina, timijana i peršina

Način pripreme

01

Za umak u malom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri.

02

Dodajte brašno u maslac i miješajte neprekidno dok smjesa ne postane svijetle žute boje i blago se ne zagusti, 2 - 3 minute.

03

Postupno dolijevajte pileći temeljac, stalno miješajući kako se ne bi stvarale grudice brašna.

04

Ulijte sok od limuna i vrhnje za kuhanje te nastavite miješati dok se umak ne zgusne i dobije glatku teksturu.

05

Ako bude potrebno, dodajte sol i papar po svom ukusu.

06

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

07

U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasitno nasjeckani češnjak, peršin, ružmarin i timijan.

08

Pile dobro operite i posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom.

09

Pažljivo podignite kožu s pilećih prsa i utrljajte pola količine pripremljene smjese začina ispod kože.

10

Preostalu smjesu začina ostavite u zdjeli s maslinovim uljem.

11

Limun narežite na kriške pa stavite pola količine limuna u trbušnu šupljinu pileta.

12

Pile stavite u posudu za pečenje, a oko njega rasporedite preostale kriške limuna.

13

Prelijte pile preostalom smjesom maslinova ulja i začina.

14

Posolite i popaprite po svom ukusu.

15

Pecite pile u prethodno zagrijanoj pećnici oko 1 sat ili dok ne postane zlatno smeđe boje i kad termometar za meso umetnut u najdeblji dio pilećeg bedra pokaže temperaturu od 75 °C.

16

Izvadite pečeno pile iz pećnice i ostavite da odmara 10 - 15 minuta prije rezanja.

17

Pile narežite na komade, prelijte ih umakom i ukrasite svježim limunom, timijanom, ružmarinom i peršinom.

podijeli