PEČENI TOLSTOLOBIK S UMAKOM OD ORAŠASTIH PLODOVA

sastojci

  • 800 g fileta tolstolobika
  • 10 g soli
  • 5 g crnog papra
  • 5 g mljevene crvene paprike
  • 5 g kurkume
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g badema
  • 50 g oraha
  • 50 g lješnjaka
  • 30 g indijskih oraščića
  • 200 ml ribljeg temeljca
  • 30 g maslaca
  • 2 limuna

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Filete ribe natrljajte solju, crnim paprom, mljevenom crvenom paprikom i kurkumom. U tavi zagrijte maslinovo ulje te kratko pržite filete ribe s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a potom ih prebacite u vatrostalnu posudu.

02

U istu tavu dodajte nasjeckani luk i češnjak pa ih pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte nasitno nasjeckane bademe, orahe, lješnjake i indijske oraščiće te ih kratko tostirajte. Ulijte riblji temeljac i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac kako bi umak dobio kremastu teksturu.

03

Pripremljeni umak prelijte preko ribe, dodajte kriške limuna i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Prije posluživanja pospite s nekoliko cijelih orašastih plodova za dekoraciju. Poslužite uz prilog po želji.

podijeli