PEČENI TOLSTOLOBIK S UMAKOM OD ORAŠASTIH PLODOVA
sastojci
- 800 g fileta tolstolobika
- 10 g soli
- 5 g crnog papra
- 5 g mljevene crvene paprike
- 5 g kurkume
- 50 ml maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g badema
- 50 g oraha
- 50 g lješnjaka
- 30 g indijskih oraščića
- 200 ml ribljeg temeljca
- 30 g maslaca
- 2 limuna
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Filete ribe natrljajte solju, crnim paprom, mljevenom crvenom paprikom i kurkumom. U tavi zagrijte maslinovo ulje te kratko pržite filete ribe s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a potom ih prebacite u vatrostalnu posudu.
U istu tavu dodajte nasjeckani luk i češnjak pa ih pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte nasitno nasjeckane bademe, orahe, lješnjake i indijske oraščiće te ih kratko tostirajte. Ulijte riblji temeljac i kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac kako bi umak dobio kremastu teksturu.
Pripremljeni umak prelijte preko ribe, dodajte kriške limuna i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Prije posluživanja pospite s nekoliko cijelih orašastih plodova za dekoraciju. Poslužite uz prilog po želji.