Pečeni mladi krumpir s umakom od češnjaka i vrhnja
sastojci
- 1.2 kg manjih mladih krumpira
- 2 mlada luka
- 50 ml ulja
- 25 g maslaca
- 8 češnja češanja češnjaka u ljusci
- 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
- 1 žlica svježeg nasjeckanog kopra
- sol
- papar
Umak:
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g kremastog sira
- 3 češnjaka
- 1 žlica svježeg nasjeckanog kopra
- sol
Način pripreme
Krumpir dobro operite, osušite i prerežite na polovice. Stavite ga u odgovarajuću vatrostalnu posudu i dodajte češnjak. Posolite, popaprite, pospite timijanom, prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Pecite 50 – 60 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C ili dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvadite ga iz pećnice, dodajte mu maslac, pospite na kolutiće narezanim mladim lukom, nasjeckanim koprom pa promiješajte. Krem-sir dobro izmiješajte s kiselim vrhnjem. Potom dodajte protisnuti češnjak, nasjeckani kopar, blago posolite i poslužite uz pečeni krumpir.
U umak možete umiješati 200 ml slatkog vrhnja pa time preliti krumpir 15 – 20 minuta pred kraj pečenja.