Pečeni mladi krumpir s umakom od češnjaka i vrhnja

sastojci

  • 1.2 kg manjih mladih krumpira
  • 2 mlada luka
  • 50 ml ulja
  • 25 g maslaca
  • 8 češnja češanja češnjaka u ljusci
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog kopra
  • sol
  • papar

Umak:

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g kremastog sira
  • 3 češnjaka
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog kopra
  • sol

Način pripreme

01

Krumpir dobro operite, osušite i prerežite na polovice. Stavite ga u odgovarajuću vatrostalnu posudu i dodajte češnjak. Posolite, popaprite, pospite timijanom, prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Pecite 50 – 60 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C ili dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju. 

02

Izvadite ga iz pećnice, dodajte mu maslac, pospite na kolutiće narezanim mladim lukom, nasjeckanim koprom pa promiješajte. Krem-sir dobro izmiješajte s kiselim vrhnjem. Potom dodajte protisnuti češnjak, nasjeckani kopar, blago posolite i poslužite uz pečeni krumpir.

U umak možete umiješati 200 ml slatkog vrhnja pa time preliti krumpir 15 – 20 minuta pred kraj pečenja.

podijeli

Proizvodi iz recepta