Pečeni janjeći but s pireom od celera
sastojci
- 1.6 kg janjećeg buta
- 100 ml ulja
- 100 ml bijelog vina
- 800 g celera
- 250 g krumpira
- 100 g maslaca
- sol, crveni papar
- vezica peršina
- grančice ružmarina i timijana
Način pripreme
Meso posolite sa svih strana, stavite u lim, prelijte uljem i pecite na 180 °C 75 – 90 minuta. Nakon 15 minuta pečenja meso podlijte s malo bijelog vina, nastavite peći i podlijevati svakih 15 minuta.
Ogulite celer i krumpir, narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi. Ocijedite kuhano povrće i zgnječite dodajući kockice maslaca.
Nasjeckajte nekoliko grančica ružmarina i timijana te pomiješajte s nasjeckanim peršinom. Time pospite meso i pire, dodajte nekoliko zrna crvenog papra i poslužite.