Pečeni janjeći but
sastojci
- 2 mlada janjeća buta
- 1 kg mladih krumpira
- 8 režnjeva češnjaka
- 1 grančica mente
- 1 grančica kadulje
- 2 grančice ružmarina
- 2 crvena luka
- 2 rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite i posušite oba janjeća buta. Dobro ih osolite, popaprite pa u oba buta napravite uskim nožem 4 džepa u koja ćete položiti po jedan režanj češnjaka. Ogulite i narežite mladi krumpir. Zagrijte pećnicu na 180°C.
Nauljite lim za pečenje maslinovim uljem pa u njega položite mladi osoljeni krumpir. Na njega stavite dva mlada janjeća buta. Ogulite crveni luk i rajčicu pa ih narežite na četvrtine. Stavite narezanu rajčicu i luk na krumpir. Na kraju dodajte grančice ružmarina, kadulje i mente. Sve podlijte s još malo maslinova ulja i vode pa stavite peći u zagrijanu pećnicu.
Pecite janjeći but 90 minuta s tim da povremeno okrenete meso i lagano promiješate krumpir. Po potrebi dolijte još vode kako meso ne bi bilo presuho. Nakon pečenja ostavite meso da odstoji 10 minuta a vi za to vrijeme možete pripremiti umak. Izlijte masnoću od pečenja u zagrijanu manju posudu pa dodajte maslac i malo crvenog suhog vina. Reducirajte umak na pola pa s njim prelijte narezano janjeće meso i pečeni krumpir.