Pečena svinjska rebarca s ružmarinom i pestom
sastojci
- 2.5 kg svinjskih rebarca
- 100 g slatke crvene paprike
- 15 g češnjaka u prahu
- 20 g soli
- 5 g šećera
- 5 g mljevenog čilija
- 100 ml BBQ umaka
- 800 g krumpira
- 40 g maslaca
Pesto:
- 5-6 listića svježeg bosiljka
- 15 g rukole
- 15 g listića peršina
- 1 češanj češnjaka
- 20 g pinjola ili badema
- 30 g sitno ribanog Grana Padana
- 50-80 ml maslinova ulja
- sol
- 1 grančica svježeg ružmarina
Način pripreme
Pomiješajte sve suhe začine za meso, začinite ga i pustite da se marinira desetak minuta. Stavite meso u lim za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 90 °C preko noći (8 – 10 sati). Prije posluživanja maknite foliju, premažite rebarca BBQ umakom i zapecite pod gornjim grijačem do željene boje.
Za pesto, nasjeckajte listiće bosiljka, rukole i peršina, dodajte sol i usitnite u mužaru, dodajte nagnječeni češnjak i pinjole, malo ulja i na kraju sitno ribani sir. Polako dodajte preostalo ulje u tankom mlazu dok ne dobijete gladak umak. Ako nemate mužar koristite štapni mikser.
Krumpir ogulite, narežite na kriške i blanširajte 15 minuta, osušite i ispecite u tavi na maslacu. Pred kraj pečenja dodajte u tavu žlicu pesta i promiješajte. Rebarca prije posluživanja pospite listićima ružmarina, pokapajte pestom i poslužite uz aromatizirani krumpir.
Za sporo pečenje idealni su komadi mesa prošarani masnoćom koja će se tijekom duljeg pečenja lagano otapati i zalijevati meso.