Pečena šunka s jabukama, šljivama i marakujom

sastojci

  • 2 kg šunke
  • 600 g jabuka (sitnijih)
  • 100 g suhih šljiva
  • 1–2 kom marakuje
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 g Dijon senfa
  • 40 g svinjske masti
  • 1 svježeg ružmarina
  • 1-2 grančice timijana
  • papar

Način pripreme

01

Šunku kuhajte 40 minuta, ohladite, nožem zarežite kožu i masnoću do mesa tako da dobijete kvadratiće. Suhe šljive namačite u bijelom vinu 15 do 20 minuta. Odvojite 5 – 6 listića ružmarina i timijana, sitno ih nasjeckajte i utrljajte u zarezanu kožu. Šunku premažite dijon senfom i stavite u posudu za pečenje.

02

Oko šunke poslažite polovice jabuka i marakuje, dodajte suhe šljive s vinom, prelijte masnoćom i pecite na 180 °C oko 45 minuta. Pečenu šunku začinite krupno mljevenim paprom, dekorirajte ružmarinom i poslužite.

Vodu u kojoj ćete kuhati šunku obogatite aromama po želji. Malo lovora, češnjaka, svježi peršin. Budite umjereni u količini.

podijeli