Pečena šunka s jabukama, šljivama i marakujom
sastojci
- 2 kg šunke
- 600 g jabuka (sitnijih)
- 100 g suhih šljiva
- 1–2 kom marakuje
- 150 ml bijelog vina
- 150 g Dijon senfa
- 40 g svinjske masti
- 1 svježeg ružmarina
- 1-2 grančice timijana
- papar
Način pripreme
01
Šunku kuhajte 40 minuta, ohladite, nožem zarežite kožu i masnoću do mesa tako da dobijete kvadratiće. Suhe šljive namačite u bijelom vinu 15 do 20 minuta. Odvojite 5 – 6 listića ružmarina i timijana, sitno ih nasjeckajte i utrljajte u zarezanu kožu. Šunku premažite dijon senfom i stavite u posudu za pečenje.
02
Oko šunke poslažite polovice jabuka i marakuje, dodajte suhe šljive s vinom, prelijte masnoćom i pecite na 180 °C oko 45 minuta. Pečenu šunku začinite krupno mljevenim paprom, dekorirajte ružmarinom i poslužite.
Vodu u kojoj ćete kuhati šunku obogatite aromama po želji. Malo lovora, češnjaka, svježi peršin. Budite umjereni u količini.