Pečena punjena patka
sastojci
- 1 patka (1.6-2.2 kg)
- 40 g meda
- 2 žlice javorova sirupa
- 0.5 žličice sušenog timijana
- 0.5 žličice sušenog mažurana
- 25 g maslaca
- sol
- 150 g ječmene kaše
- 250 g gljiva
- 50 g slanine
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- sol i papar
- 2 lista vinove loze
Način pripreme
Patku dobro očistite, operite, dobro posušite papirnatim ubrusom pa je dobro osolite.
U manju posudu stavite med, javorov sirup, jednu žlicu vode i stavite na laganu vatru. Kad zavri, uklonite s vatre, dodajte timijan, mažuran i promiješajte. Dodajte maslac, ponovo promiješajte i premažite preko osušene patke.
Ječam skuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi, ocijedite ga i ostavite sa strane.
U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte na kockice narezanu slaninu, na manje komade narezane gljive i pržite ih dok tekućina koju puste ne ispari. Lagano ih posolite i popaprite, dodajte kuhani ječam, kratko pržite, maknite s vatre i umiješajte nasjeckani peršin.
Pripremljenim nadjevom napunite patku. Otvor zatvorite listovima vinove loze i povežite kuharskim koncem.
U namašćenu dublju posudu za pečenje stavite patku, podlijte sa 100 ml kipuće vode i pecite oko 2 sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 °C. Tijekom pečenja patku polijevajte sokom od pečenja, a po potrebi je podlijte i s malo tople vode.
Pečenu patku poslužite uz salatu i prilog po želji.
Umjesto vodom patku možete preliti svijetlom pivom.