Pečena patka s jabukama i brusnicama

sastojci

  • 1 patka oko 2 kg
  • 80 ml suncokretova ulja
  • 1 kg jabuka
  • 300 g brusnica
  • 2 žličice soli
  • 0.5 žličice mljevenog papra
  • 100 ml balzamičnog octa
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica soka limuna
  • 3-4 grančice ružmarina
  • 3-4 grančice timijana

Način pripreme

01

Pećnicu zagrijte na 170 °C.

02

Patku dobro operite, posušite je papirnatim ubrusima te dobro natrljajte solju i paprom. Na lim za pečenje stavite patku prsima prema gore i prelijte je uljem.

03

Jabuke operite, odrežite im gornji dio, a sredinu lagano izdubite tako da uklonite sjemenke. Izdubljene jabuke napunite brusnicama i rasporedite ih oko patke, kao i gornje, odrezane dijelove jabuke.

04

Stavite patku s jabukama u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta s jedne strane, zatim patku okrenite i pecite još sat vremena s druge strane.

05

U zdjelici pomiješajte balzamični ocat, med i limunov sok.

06

Pojačajte temperaturu pećnice na 200 °C, patku opet okrenite prsima prema gore, prelijte je pripremljenom mješavinom, dodajte grančice ružmarina i timijana pa pecite još 20 - 30 minuta.

podijeli