Pečena patka s jabukama i brusnicama
sastojci
- 1 patka oko 2 kg
- 80 ml suncokretova ulja
- 1 kg jabuka
- 300 g brusnica
- 2 žličice soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 100 ml balzamičnog octa
- 1 žlica meda
- 1 žlica soka limuna
- 3-4 grančice ružmarina
- 3-4 grančice timijana
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 170 °C.
Patku dobro operite, posušite je papirnatim ubrusima te dobro natrljajte solju i paprom. Na lim za pečenje stavite patku prsima prema gore i prelijte je uljem.
Jabuke operite, odrežite im gornji dio, a sredinu lagano izdubite tako da uklonite sjemenke. Izdubljene jabuke napunite brusnicama i rasporedite ih oko patke, kao i gornje, odrezane dijelove jabuke.
Stavite patku s jabukama u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta s jedne strane, zatim patku okrenite i pecite još sat vremena s druge strane.
U zdjelici pomiješajte balzamični ocat, med i limunov sok.
Pojačajte temperaturu pećnice na 200 °C, patku opet okrenite prsima prema gore, prelijte je pripremljenom mješavinom, dodajte grančice ružmarina i timijana pa pecite još 20 - 30 minuta.