Pečena pačja prsa s povrćem i tamnim umakom
sastojci
- 800 pačjih prsa s kožicom, bez kostiju
- 450 g miješanog zamrznutog povrća (veći komadi)
- 250 g mini rajčica
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 4 žlice ulja
- 25 g maslaca
- 30 ml konjaka
- 100 ml aceta balsamica
- 200 ml crnog vina
- 2 žlice šećera
- 1 štapić cimeta
- 2 grančice timijana
- sol
- papar
Način pripreme
Pačja prsa operite, posušite papirnatim ubrusom, natrljajte češnjakom u prahu, posolite i popaprite.
Na dvije žlice dobro zagrijanog ulja u tavi stavite pačja prsa s kožicom prema dolje. Popržite ih sa svih strana da dobiju lijepu zlatnu boju, zalijte konjakom i flambirajte. Čim se vatra ugasi, prebacite ih u vatrostalnu posudu.
U manju posudu stavite crno vino, aceto balsamico, šećer, grančice timijana i štapić cimeta pa zagrijte do vrenja. Prelijte preko pačjih prsa, pokrijte folijom i odmah stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C i pecite 25 minuta. Nakon toga uklonite foliju i pecite još 25 - 30 minuta povremeno okrećući meso.
U dobro zagrijanu tavu u kojoj su se pekla prsa dodajte preostalo ulje, na polovice prerezane mini rajčice i zamrznuto povrće. Pržite dok povrće ne omekša pa ga posolite i popaprite. Promiješajte, dodajte maslac, još jednom kratko promiješajte pa uklonite s vatre.
Pečena pačja prsa poslužite tanko narezana s prženim povrćem, sve preliveno umakom od aceta i vina.
Umak možete zgusnuti jednom žličicom škrobnog brašna razmućenog u dvije žlice hladne vode