Pečena pačja prsa s povrćem i tamnim umakom

sastojci

  • 800 pačjih prsa s kožicom, bez kostiju
  • 450 g miješanog zamrznutog povrća (veći komadi)
  • 250 g mini rajčica
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 4 žlice ulja
  • 25 g maslaca
  • 30 ml konjaka
  • 100 ml aceta balsamica
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 2 grančice timijana
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Pačja prsa operite, posušite papirnatim ubrusom, natrljajte češnjakom u prahu, posolite i popaprite.

02

Na dvije žlice dobro zagrijanog ulja u tavi stavite pačja prsa s kožicom prema dolje. Popržite ih sa svih strana da dobiju lijepu zlatnu boju, zalijte konjakom i flambirajte. Čim se vatra ugasi, prebacite ih u vatrostalnu posudu.

03

U manju posudu stavite crno vino, aceto balsamico, šećer, grančice timijana i štapić cimeta pa zagrijte do vrenja. Prelijte preko pačjih prsa, pokrijte folijom i odmah stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C i pecite 25 minuta. Nakon toga uklonite foliju i pecite još 25 - 30 minuta povremeno okrećući meso.

04

U dobro zagrijanu tavu u kojoj su se pekla prsa dodajte preostalo ulje, na polovice prerezane mini rajčice i zamrznuto povrće. Pržite dok povrće ne omekša pa ga posolite i popaprite. Promiješajte, dodajte maslac, još jednom kratko promiješajte pa uklonite s vatre.

05

Pečena pačja prsa poslužite tanko narezana s prženim povrćem, sve preliveno umakom od aceta i vina.

Umak možete zgusnuti jednom žličicom škrobnog brašna razmućenog u dvije žlice hladne vode

podijeli

Proizvodi iz recepta