Pečena orada u umaku od naranče sa šafranom
sastojci
- 800 g fileta orade
- 50 g maslaca
- 30 ml bijelog vina
- sol
- papar
Za umak od naranče:
- 60 g maslaca
- 60 g luka srebrenca
- 2 češnja češnjaka
- 200 g rajčice
- 150 ml svježeg narančina soka
- 1 žličica naribane narančine korice
- 1 žličica škrobnog brašna
- 100 ml vode
- 2 prstohvata trakica šafrana
- sol
- papar
Način pripreme
Filete orade operite, posušite papirom, posolite, popaprite i posložite u vatrostalnu posudu s kožom prema dolje. Ribu prelijte rastopljenim maslacem, a vino ulijte direktno u posudu (ne preko ribe).
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 - 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Na 20 g maslaca stavite sitno nasjeckani luk i oguljenu rajčicu bez sjemenki i narezanu na manje komadiće. Pržite na slabijoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte narančin sok, naribanu narančinu koricu, šafran, lagano posolite i popaprite. Kuhajte miješajući 3 - 4 minute i dodajte škrobno brašno razmućeno u vodi i pustite da zakuha.
U umak stavite pečene filete, kuhajte oko dvije minute pa maknite s vatre te u vrući umak postupno umiješajte preostali maslac.
Poslužite uz pečeni ili kuhani krumpir.