Pečena govedina s jorkširskim pudingom
sastojci
- 800 g odležanih goveđih odrezaka
- sol
- 50 ml ulja za prženje
Jorkširski puding:
- 3 jaja
- 160 g glatkog brašna
- 200 ml ledenog mlijeka
- sol, papar
- 50 ml ulja za kalup (izvorno goveđa mast)
Umak:
- sok od pečenja mesa
- 200 ml tamnog piva
- 10 g škrobnog brašna
- 100 ml temeljca
- sol, papar
Način pripreme
Za puding izmiješajte pjenjačom sve sastojke i odložite na pola sata u hladnjak. U kalupe za muffine stavite žlicu ulja da pokrije dno, stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C 5 minuta. U vruće ulje stavljajte hladnu smjesu i pecite na 220 – 250 °C da dobije zlatnožutu boju.
Odreske posolite i ispecite. Govedinu možete peći slabo, srednje ili jako, po vašoj želji. Ako želite slabo pečeno, pecite 2 minute sa svake strane, za srednje pečeno pecite minutu duže, a ako želite jako pečeno pecite 4 minute sa svake strane. Sok od pečenja podlijte pivom, pustite da zakipi.
U međuvremenu razmutite brašno u malo temeljca, dodajte u umak stalno miješajući da se ne stvore grudice, začinite solju i paprom, dodajte temeljca do željene gustoće, kratko prokuhajte. U tanjure raspodijelite umak, dodajte puding, odrezak mesa i na vrh stavite opet puding, poslužite.
Ulje u kalupu za muffine treba biti kipuće da bi jorkširski puding dovoljno narastao.