Patlidžan s bulgurom i povrćem
sastojci
- 2 manja patlidžana
- 1 luk (kozjak)
- 6 žlica maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 0.5 jabuke
- 100 g bulgura
- sol
- papar
- 50 g nasjeckanih oraha
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sok ½ limuna
- cimet u prahu
- kumin
Način pripreme
Jabuku ogulite, narežite na kockice i nakapajte limunom. Luk, mrkvu i stapku celera sitno nasjeckajte. Na 4 žlice zagrijanog maslinova ulja stavite luk i pržite ga do zlatne boje.
Dodajte protisnuti češnjak, mrkvu, stapku celera i kratko pirjajte. Posolite, pospite paprom, dodajte cimet, kumin, bulgur i prelijte sa 200 ml vode. Zagrijte do vrenja, poklopite, ugasite vatru i ostavite 30 min da bulgur nabubri.
Za to vrijeme patlidžanima odrežite vrh (dio sa zelenom kapicom) i odstranite pulpu tako da ostane tanak dio uz koru. Unutrašnjost patlidžana nakapajte maslinovim uljem i posolite.
Pulpu nasjeckajte i zajedno s orasima i peršinom umiješajte u pripremljeni bulgur.
Patlidžane napunite nadjevom, stavite u posudu za pečenje, a ostatak nadjeva rasporedite u posudu sa strane. Pokrijte posudu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 30 min, a zatim otkrijte i pecite još 10 min. Prije posluživanja patlidžane malo ohladite, a odlični su i hladni.