Pačje okruglice
sastojci
- 600 g pačjeg mesa
- 200 g svinjećeg buta
- 2 žlice maslinova ulja
- 75 ml mlijeka
- 2 jaja
- 2 češnja češnjaka
- 0.5 žličice suhog timijana
- 0.5 žličice suhog bosiljka
- 50 g naribanog parmezana
- 150 g panko mrvica
- 150 g džema od brusnica
- sol
- papar
Način pripreme
Pačetinu i svinjetinu narežite na manje kocke, stavite ih u posudu i ostavite u hladnjaku na 45 minuta. Meso izvadite, stavite ga u el. sjeckalicu i dobro usitnite.
Mlijeko zakuhajte, maknite s vatre pa dodajte panko mrvice, promiješajte i pustite da upiju mlijeko. Po potrebi dodajte još mrvica. Ostavite da se malo ohladi pa dodajte mljevenom mesu.
Dodajte jaja, maslinovo ulje, timijan, bosiljak, 1 žličicu soli, ½ žličice papra, protisnut češnjak i naribani parmezan. Promiješajte, ali nemojte stiskati.
Od dobivene smjese napravite manje kuglice i posložite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta. Pečene kuglice izvadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Džem od brusnica stavite u manju posudu, dodajte 100 ml vode, stavite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte 5 minuta. Lagano posolite i maknite s vatre. Pečene kuglice poslužite prelivene umakom na podlozi od pirea od celera.
Birajte meso koje ima podjednak omjer masnoće i mesa kako okruglice ne bi bile presuhe.