sastojci

  • 2 svježe orade od 500 g
  • 2 zrele rajčice
  • 1 vezica peršina
  • 1 limun
  • 200 g tikvica
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 svježa crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina (Malvazija)
  • 1 grančica svježe majčine dušice
  • 1 svežanj bosiljka
  • 1 lovorov list

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite oradu i dobro je obrišite. Začinite je iznutra i izvana prstohvatom soli i papra. Trbušnu šupljinu joj napunite usitnjenim peršinom i češnjakom. Zakuhajte vodu i u njoj lagano prokuhajte svježu rajčicu. Odstranite joj kožicu, odstranite sjemenke i narežite na kockice. Očišćene tikvice narežite na ploške. Dobro operite i narežite limun na ploške.

02

Zagrijte tavu i na 2 žlice maslinova ulja popržite crveni luk narezan na kockice. Nauljite vatrostalnu zdjelu i u nju položite preprženi luk te na njega rasporedite slojeve rajčice, paprike, tikvica i kriški limuna. Poklopite zdjelu i stavite peći 10 minuta u zagrijanu pećnicu. Izvadite zdjelu iz pećnice te na postelju od povrća stavite pripremljene orade. Zalijte ih vinom te pospite majčinom dušicom, bosiljkom i lovorovim listom. Sve lagano popaprite, poklopite i pecite još 20 minuta. Pred kraj pečenja možete skinuti poklopac da se orada lagano zapeče. Oradu poslužite uz pečeno povrće i rashlađeno bijelo vino.

podijeli