Homemade Japanese cuisine / Onigizaru aka Japanese Sandwich / Ideal for light eater and weight watcher, easy to make with simple but fresh ingredients
Copyright (c) 2020 YSK1/Shutterstock. No use without permission.

Onigirazu

sastojci

Za sushi rižu:

  • 400 g japanske riže za sushi
  • 480 ml vode
  • 80 ml rižinog octa
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli

Za iri tamago onigirazu:

  • 200 g sushi riže
  • 2 jaja
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žličica šećera
  • 2 listića nori alge
  • 1 šaka zelene salate
  • 1 mali krastavac
  • 1 mrkva
  • 50 g ukiseljenog đumbira
  • 2 listića nori alge (za omotavanje)

Za tofu onigirazu:

  • 200 g sushi riže
  • 150 g tofua (ocijeđenog i narezanog na kockice)
  • 1 žlica svijetlog umaka od soje
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica bijelog sezamova ulja
  • 1 mrkva (narezana na tanke listiće)
  • 1 šaka zelene salate
  • 50 g ukiseljenog đumbira
  • 2 listića nori alge (za omotavanje)

Način pripreme

Sushi riža:

01

Perite japansku rižu pod hladnom vodom dok voda postane bistra.

02

Stavite opranu rižu u posudu za kuhanje riže i ulijte vodu.

03

Kuhajte rižu u rice cookeru ili na štednjaku prema uputama na pakiranju.

04

 Dok se riža kuha, pripremite mješavinu rižinog octa, šećera i soli.

05

Kad se riža skuha, prebacite je u veliku plitku posudu i lagano je miješajte dok se ravnomjerno ne distribuira.

06

Dodajte mješavinu octa, šećera i soli u rižu i nježno je promiješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.

07

Ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.

Iri tamago onigirazu:

01

Pripremite sushi rižu prema prethodno opisanom postupku i ostavite je da se ohladi.

02

Umutite jaja s umakom od soje i šećerom.

03

Zagrijte malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri i ulijte umućena jaja.

04

Miješajte jaja dok se lagano ne zapeku i smjesa ne postane gusta.

05

Na plastičnu podlogu stavite listić nori alge, dodajte pola količine sushi riže, ravnomjerno rasporedite pripremljeni tofu preko riže, a zatim složite zelenu salatu, mrkvu i ukiseljeni đumbir. 

06

Prekrijte preostalom sushi rižom.

07

Pažljivo zamotajte nori algu oko onigirazua i pritisnite kako bi zadržala formu.

Posluživanje:

01

Svaki onigirazu prepolovite nožem prije posluživanja kako bi se vidjeli unutarnji slojevi i poslužite ih na tanjuru. Uživajte!

podijeli