Onigirazu
sastojci
Za sushi rižu:
- 400 g japanske riže za sushi
- 480 ml vode
- 80 ml rižinog octa
- 2 žlice šećera
- 1 žličica soli
Za iri tamago onigirazu:
- 200 g sushi riže
- 2 jaja
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žličica šećera
- 2 listića nori alge
- 1 šaka zelene salate
- 1 mali krastavac
- 1 mrkva
- 50 g ukiseljenog đumbira
- 2 listića nori alge (za omotavanje)
Za tofu onigirazu:
- 200 g sushi riže
- 150 g tofua (ocijeđenog i narezanog na kockice)
- 1 žlica svijetlog umaka od soje
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica bijelog sezamova ulja
- 1 mrkva (narezana na tanke listiće)
- 1 šaka zelene salate
- 50 g ukiseljenog đumbira
- 2 listića nori alge (za omotavanje)
Način pripreme
Sushi riža:
Perite japansku rižu pod hladnom vodom dok voda postane bistra.
Stavite opranu rižu u posudu za kuhanje riže i ulijte vodu.
Kuhajte rižu u rice cookeru ili na štednjaku prema uputama na pakiranju.
Dok se riža kuha, pripremite mješavinu rižinog octa, šećera i soli.
Kad se riža skuha, prebacite je u veliku plitku posudu i lagano je miješajte dok se ravnomjerno ne distribuira.
Dodajte mješavinu octa, šećera i soli u rižu i nježno je promiješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
Ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.
Iri tamago onigirazu:
Pripremite sushi rižu prema prethodno opisanom postupku i ostavite je da se ohladi.
Umutite jaja s umakom od soje i šećerom.
Zagrijte malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri i ulijte umućena jaja.
Miješajte jaja dok se lagano ne zapeku i smjesa ne postane gusta.
Na plastičnu podlogu stavite listić nori alge, dodajte pola količine sushi riže, ravnomjerno rasporedite pripremljeni tofu preko riže, a zatim složite zelenu salatu, mrkvu i ukiseljeni đumbir.
Prekrijte preostalom sushi rižom.
Pažljivo zamotajte nori algu oko onigirazua i pritisnite kako bi zadržala formu.
Posluživanje:
Svaki onigirazu prepolovite nožem prije posluživanja kako bi se vidjeli unutarnji slojevi i poslužite ih na tanjuru. Uživajte!