
Okruglice od mješanog mljevenog mesa i tikvica
sastojci
- 400 g mješanog mljevenog mesa (junetina I svinjetina)
- 1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
- 2 češnja češnjaka (zgnječena)
- 2 tikvice (sitno naribane)
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 1 žlica sjemenki sezama
- 1 žlica nasjeckane svježe mente
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica naribanog đumbira
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 jaje
- biljno ulje za prženje
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
Tikvice dobro operite pa ih naribajte na sitni ribež. Stavite ih u cjedilo da se iz njih iscijedi što više tekućine. Zagrijte tavu ili wok pa u njoj bez ulja lagano prepržite sjemenke korijandra i sezama. Na taj način će začini pustiti svoju bogatu aromu. Stavite začine u mužar i lagano ih zgnječite te ih dodajte u ocijeđene tikvice. U zdjelu s tikvicama dodajte mljeveno meso, sitno narezani luk, zgnječeni češnjak, naribani đumbir, sitno sjeckane listove mente, krušne mrvice i jedno jaje koje ste prethodno lagano istukli. Za kraj na smjesu naribajte malo muškatnog oraščića i sve dobro promiješajte. Smjesu možete ostaviti na 15 minuta u hladnjak da meso poprimi što bolju aromu i da ga lakše oblikujete.
Od dobivene smjese dlanovima oblikujte male okruglice. U tavu za prženje dodajte plitki sloj ulja i u njemu pržite dio po dio okruglica 5 minuta stalno ih okrećući. Gotove okruglice odložite u vatrostalnu zdjelu koju možete držati u pećnici na 150°C kako se ne bi ohladile.
Za prilog možete poslužiti kus-kus u koji umiješajte sitno nasjeckani peršin i sok od polovice limuna. Pored toga možete napraviti jedan brzi dressing od čvrstog jogurta, zgnječenog češnjaka, sitno narezanog vlasca i malo zgnječenog korijandra koji ste prethodno kratko prepržili.
Proizvodi iz recepta
