
Okruglice od kruha u umaku od gljiva
sastojci
Za okruglice
- 300 g bijelog kruha
- 300 ml mlijeka
- 25 g maslaca
- 60 g luka
- 25 g pancete
- 2 češnja češnjaka
- 2 jaja
- 40 g krušnih mrvica
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- sol i papar
Za umak
- 300 g svježih gljiva
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 80 g luka
- 4 žlice maslinova ulja
- 50 ml bijelog vina
- 2 češnja češnjaka
- 0.5 vezice nasjeckanog peršina
- sol i papar
Način pripreme
Kruh narežite na kockice i prelijte vrelim mlijekom. Promiješajte i ostavite sa strane da se ohlade.
U tavi na dobro zagrijani maslac stavite sitno narezani luk i pržite ga do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, na kockice narezanu pancetu i na srednje jakoj vatri pržite još 1 - 2 minute. Umiješajte u namočeni kruh.
Jaja razmutite, dodajte im krušne mrvice, peršin, žličicu soli, malo papra, muškatni oraščić i promiješajte. Pripremljenu smjesu dodajte ohlađenom kruhu i dobro izmiješajte.
Od pripremljene smjese oblikujte okruglice. Kuhajte ih u kipućoj vodi 8 - 10 minuta, dobro ih ocijedite i ostavite na toplome mjestu.
U tavi na zagrijanom maslinovu ulju pržite na ploške narezani luk do zlatnožute boje. Dodajte na manje komade narezane gljive i pržite ih dok tekućina koju gljive puste ne ispari. Dodajte protisnuti češnjak i pržite još oko minutu. Prelijte vinom, malo promiješajte pa prelijte vrhnjem za kuhanje i 75 ml vode. Posolite, popaprite i na laganoj vatri kuhajte 4 - 5 minuta. Okruglice poslužite prelivene s pripremljenim umakom i posute nasjeckanim peršinom.
za okruglice je najbolje koristiti kruh star 1 - 2 dana.
Proizvodi iz recepta
