Odresci junećih leđa s paprikom i mariniranim inćunima
sastojci
- 600 g odrezaka junećih leđa s kosti
- 1 srednja glavica ljubičastog luka
- 2 svježe crvene paprike
- 2 svježe zelene paprike
- 4 fileta slanih inćuna (isprati ih pod vodom)
- 25 g crnih maslina bez koštica
- 1 žlica ukiseljenih kapara
- 200 ml pirea od rajčice
- 200 ml junećeg temeljca
- 20 g maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 100 ml suhog bijelog vina
- 1 žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
Način pripreme
Zamolite mesara da vam izreže 4 odreska od junećih leđa s kosti debljine 15mm. Odreske pustite da odleže par dana u hladnjaku prije pripreme.
Luk narežite na tanke trakice. Crvenu i zelenu paprika očistite od koštica pa narežite na trake debljine 4-5mm. Inćune isperite pod vodom pa ih narežite na sitne komade. Narežite na komadiće crne masline i ocijeđene kapare.
Odreske očistite od eventualne masnoće pa ih lagano istucite s obadvije strane. Uvaljajte ih u brašno i odložite sa strane. Zagrijte tavu debljeg dna pa u njoj zagrijte maslinovo ulje i maslac. Ravnomjerno popržite meso sa obadvije strane pazeći da vam se ne prepeče. Bitno je da juneći odresci unutra ostanu sočni. Odreske posolite, popaprite pa podlijte vinom i malo pojačajte vatru da alkohol iz vina ispari. Nakon nekoliko minuta izvadite odreske i stavite ih u vatrostalnu posudu kako bi ostali topli.
Na istoj masnoći popirjajte crveni luk dok ne omekša. Nakon toga dodajte svježu paprika pa pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte nasjeckane inćune, crne masline i kapare pa sve dobro promiješajte. Podlijte junećim temeljcem pa pustite da lagano zavri. Smanjite vatru pa dodajte pire od rajčice. Posolite, popaprite pa pustite da lagano kuha još 15 minuta kako bi se umak zgusnuo.
Zadnjih 5 minuta dodajte juneće odreske kako bi meso upilo okuse iz umaka. Na kraju sve pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite s kuhanom rižom ili pire krumpirom.