Mladi pijetao pečen s korjenastim povrćem i jabukama i nabujak od mlinaca i oraha
sastojci
- 1 SPAR Vrtovi Hrvatske pijetao iz slobodnog uzgoja
- 0.5 korijena celera
- 2 veće mrkve
- 2 crvena luka
- 1 korijen pastrnjaka ili peršina
- 2 granny smith jabuke
- 100 ml suncokretova ulja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 250 g mlinaca
- 100 g oraha
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- sol
- papar
Način pripreme
01
Pijetla večer prije nasolite, prije pečenja prelijte ga vrućim uljem i podlijte s malo vode. Pecite ga u pećnici na 175 °C 90 minuta, uz češće podlijevanje.
02
Kad je pijetao pečen, na istu masnoću dodajte narezano korjenasto povrće i crveni luk koji ste začinili s malo soli i papra. Pecite u pećnici, a deset minuta prije kraja dodajte jabuke narezane na kriške. Ispecite do kraja.
03
Za nabujak od mlinaca izlomite mlince i prelijte kipućom vodom. Ocijedite ih i malo ohladite. Dodajte sol i papar, vrhnje za kuhanje i 2 jaja. Sve dobro promiješajte i stavite u kalup koji ste prethodno namazali maslacem.
04
Po vrhu dodajte grubo sjeckane orahe. Zapecite u pećnici 20 minuta na 180 °C.
Pečeni orasi jelu će dati posebnu aromu.