Mini bundeve punjene mljevenim mesom i gljivama
sastojci
Za bundeve:
- 6 malih butternut bundeva
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 250 g šampinjona
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 100 g tvrdog sira, naribanog
- 1 žlica svježeg začinskog bilja(peršin, ružmarin, timijan), za posipanje
Za bešamel:
- 30 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
- 0.25 žličice papra
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Bundevama odrežite vrh (kao poklopac) i žlicom pažljivo izvadite sjemenke i dio pulpe kako biste napravili mjesta za nadjev.
Bundeve premažite maslinovim uljem iznutra i izvana te ih posolite s pola žličice soli. Pecite ih u pećnici 20 - 25 minuta dok ne omekšaju, ali pazite da zadrže oblik.
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte nasitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
U meso dodajte nasjeckane gljive, mljevenu crvenu papriku, ½ žličice soli i papar. Pirjajte još nekoliko minuta dok gljive ne omekšaju pa maknite s vatre.
U malom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne postane zlatne boje. Postupno dolijevajte mlijeko uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast. Na kraju dodajte muškatni oraščić, sol i papar.
Napunite svaku bundevu nadjevom od mesa i gljiva te ih prelijte pripremljenim bešamelom. Po vrhu pospite naribani sir.
Vratite bundeve u pećnicu i pecite ih još 10 - 15 minuta dok se sir ne rastopi i blago zapeče.
Poslužite bundeve posute nasjeckanim svježim začinskim biljem.