A Group of Mini Pumpkins stuffed with meat and mushrooms in bechamel sauce.
Copyright (c) 2020 vlasna/Shutterstock. No use without permission.

Mini bundeve punjene mljevenim mesom i gljivama

sastojci

Za bundeve:

  • 6 malih butternut bundeva
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 250 g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 100 g tvrdog sira, naribanog
  • 1 žlica svježeg začinskog bilja(peršin, ružmarin, timijan), za posipanje

Za bešamel:

  • 30 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice papra

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Bundevama odrežite vrh (kao poklopac) i žlicom pažljivo izvadite sjemenke i dio pulpe kako biste napravili mjesta za nadjev.

02

Bundeve premažite maslinovim uljem iznutra i izvana te ih posolite s pola žličice soli. Pecite ih u pećnici 20 - 25 minuta dok ne omekšaju, ali pazite da zadrže oblik.

03

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte nasitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi zlatno smeđu boju.

04

U meso dodajte nasjeckane gljive, mljevenu crvenu papriku, ½ žličice soli i papar. Pirjajte još nekoliko minuta dok gljive ne omekšaju pa maknite s vatre.

05

U malom loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne postane zlatne boje. Postupno dolijevajte mlijeko uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte dok umak ne postane gust i kremast. Na kraju dodajte muškatni oraščić, sol i papar.

06

Napunite svaku bundevu nadjevom od mesa i gljiva te ih prelijte pripremljenim bešamelom. Po vrhu pospite naribani sir.

07

Vratite bundeve u pećnicu i pecite ih još 10 - 15 minuta dok se sir ne rastopi i blago zapeče.

08

Poslužite bundeve posute nasjeckanim svježim začinskim biljem.

podijeli