Mesni sir s umakom od senfa
sastojci
- 600 g krte svinjetine
- 400 g svinjske potrbušine
- 25 g soli
- 4 g bijelog papra
- 1 prstohvat mažurana
- 1 prstohvat timijana
- 1 prstohvat ribanog muškatnog oraščića
- 1 prstohvat đumbira
- 300 g leda
- masnoća za mazanje kalupa
Umak
- 100 g cheddar sira
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g Dijon senfa
- 1-2 kom mladog luka
Način pripreme
Meso prije pripreme narežite na male komade i odložite u zamrzivač na 30 minuta. Duguljasti kalup (kao za srneći hrbat) u kojem ćete peći također stavite u zamrzivač.
Ohlađeno meso začinite solju, paprom i svim začinima, stavite u blender i najvećom brzinom usitnite (1-2 min). Usitnite kockice leda, dodajte u blender i kratko blendajte. Izvadite kalup iz zamrzivača, namažite ga, prebacite masu, pazite da nema mjehurića zraka.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 160 °C i pecite oko 90 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi 10-15 minuta, izvadite iz kalupa, pustite da se ohladi. Za umak, naribajte sir, otopite ga, miješajte i postupno dodajte vrhnje, prokuhajte da se sve poveže, maknite s vatre, umiješajte senf.
Mesni sir narežite na šnite, prelijte umakom od senfa, pospite narezanim perima mladog luka, poslužite.
Umak kuhajte samo par minuta kako se masnoća vrhnja ne bi odvojila.