Mesne okruglice u umaku od rajčice
sastojci
- 400 g mljevene junetine
- 1 šnita integralnog kruha (starog dan, dva)
- 100 ml mlijeka
- 1 luk
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
- 0.5 žličice sušenog origana
- 1 jaje
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 2 žlice ulja
Umak
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 300 ml pasirane rajčice
- 100 ml vode
- sol
- papar
- malo sušenog origana
- listovi svježeg bosiljka
- 30 g svježe naribanog parmezana
Palenta
- 300 ml mesnog temeljca
- 100 ml mlijeka
- malo soli
- 150 g palente
- 50 g maslaca
Način pripreme
Mljeveno meso stavite u zdjelu, dodajte jaje, sitno nasjeckani luk i peršinov list, sol, papar i origano. Šnitu kruha narežite na manje kockice, prelijte mlijekom pa dodajte u meso i rukom mijesite dok se svi sastojci ne sjedine.
Vlažnim rukama od smjese oblikujte okruglice. U zagrijanu dublju tavu dodajte 2 žlice ulja i kratko pržite okruglice dok ne dobiju boju sa svih strana, zatim ih izvadite na tanjur, a u tavu stavite nasjeckani luk i kratko pržite dok luk ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte pa čim zamiriše ulijte pasiranu rajčicu, posolite, popaprite, pa u tavu vratite mesne okruglice, dodajte malo vode i origana, sve promiješajte, poklopite i kuhajte 20 minuta.
Za to vrijeme skuhajte palentu. U loncu zagrijte mesni temeljac i mlijeko, posolite i kad zakuha uz stalno miješanje dodajte palentu. Miješajte pjenjačom i kuhajte 2 – 3 minute. Na kraju dodajte maslac i maknite s vatre.
Mesne okruglice poslužite s palentom, posipajte listovima bosiljka i naribanim parmezanom.
Mesne okruglice možete pripremiti i s puretinom ili svinjetinom.