Mesne okruglice u umaku od rajčice

sastojci

  • 400 g mljevene junetine
  • 1 šnita integralnog kruha (starog dan, dva)
  • 100 ml mlijeka
  • 1 luk
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 0.5 žličice sušenog origana
  • 1 jaje
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 2 žlice ulja

Umak

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 300 ml pasirane rajčice
  • 100 ml vode
  • sol
  • papar
  • malo sušenog origana
  • listovi svježeg bosiljka
  • 30 g svježe naribanog parmezana

Palenta

  • 300 ml mesnog temeljca
  • 100 ml mlijeka
  • malo soli
  • 150 g palente
  • 50 g maslaca

Način pripreme

01

Mljeveno meso stavite u zdjelu, dodajte jaje, sitno nasjeckani luk i peršinov list, sol, papar i origano. Šnitu kruha narežite na manje kockice, prelijte mlijekom pa dodajte u meso i rukom mijesite dok se svi sastojci ne sjedine.

02

Vlažnim rukama od smjese oblikujte okruglice. U zagrijanu dublju tavu dodajte 2 žlice ulja i kratko pržite okruglice dok ne dobiju boju sa svih strana, zatim ih izvadite na tanjur, a u tavu stavite nasjeckani luk i kratko pržite dok luk ne omekša.

03

Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte pa čim zamiriše ulijte pasiranu rajčicu, posolite, popaprite, pa u tavu vratite mesne okruglice, dodajte malo vode i origana, sve promiješajte, poklopite i kuhajte 20 minuta.

04

Za to vrijeme skuhajte palentu. U loncu zagrijte mesni temeljac i mlijeko, posolite i kad zakuha uz stalno miješanje dodajte palentu. Miješajte pjenjačom i kuhajte 2 – 3 minute. Na kraju dodajte maslac i maknite s vatre.

05

Mesne okruglice poslužite s palentom, posipajte listovima bosiljka i naribanim parmezanom.

Mesne okruglice možete pripremiti i s puretinom ili svinjetinom.​

podijeli

Proizvodi iz recepta